Телескопът Джеймс Уеб открива нова ера в астрономията

Телескопът Джеймс Уеб открива нова ера в астрономията
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    27.12.2021
  • Сподели:

НАСА изстреля своя телескоп Джеймс Уеб на орбита, което ще позволи на астрономите да видят космоса с нови очи и да имат достъп до недостъпните досега ъгли на Вселената.


Изстрелването на ракетата Ariane 5, която отнася мощния телескоп на 1,5 милиона километра от Земята, се състоя в космодрума Куру във Френска Гвиана, в североизточната част на Южна Америка.


Научната общност се надява, че новият космически телескоп, най-големият, най-скъпият и мощен в историята, ще помогне да се хвърли светлина върху мистериите на нашата слънчева система и да се изяснят неизвестните за структурата и произхода на Вселената.


От Марс до най-далечните галактики, Джеймс Уеб ще ни доближи до други светове, превръщайки се в нещо като машина на времето, за да запълни важни пропуски в науката и да отговори на въпроси за това как са се образували първите звезди и галактики, как влияят върху черните дупки в образуване на Вселената, как да се изучава неоткриваемата тъмна материя и да се определи дали е присъствала в първите еони на Вселената.


Въпреки че идеята може да изглежда нереална и озадачаваща, телескопът Джеймс Уеб е специално проектиран, за да може да улавя древна светлина от някои от най-старите галактики. Тъй като на светлината е необходимо време, за да пътува през пространството, има забавяне между нейното възприемане и момента, в който това събитие действително се е случило, а при огромните разстояния в космоса този период може да продължи много години, докато светлината достигне Земята.


Докато светлината от ранните галактики пътува през космоса, разширяването на Вселената разтяга дължините на вълните, като светлината се изтегля към нейната инфрачервена форма. Джеймс Уеб ще работи точно на дължината на вълната на инфрачервената светлина, която не е видима за човешкото око и ни позволява да изследваме формирането и еволюцията на първите звезди, галактики и планети в нашата слънчева система и как са изглеждали звездите преди 13,7 милиарда години.


Воден от НАСА, телескопът Джеймс Уеб е съвместен международен проект, включващ Европейската космическа агенция (ESA) и Канадската космическа агенция (CSA).


Космическата обсерватория е 100 пъти по-мощна от предшественика си Хъбъл, който е на път да навърши 32 години в орбита, и тъй като ще бъде толкова далеч, няма да може да бъде ремонтирана ако бъде повредена някоя ключова част, като например сгъваемото огледало от 18 шестоъгълни берилиеви елемента или топлинният чадър.

Станете почитател на Класа