Ефектно сваляйки свой дрон, Русия изпрати ясен сигнал към Украйна

Ефектно сваляйки свой дрон, Русия изпрати ясен сигнал към Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.12.2021
  • Сподели:

Руският разузнавателно-ударен БПЛА „Орион” на фирма „Кронщат” вече също се превърна в „убиец на дронове”, т.е. прехващач, пише американското издание на The Drive.

 

The Drive: Ефектно сваляйки свой дрон, Русия изпрати ясен сигнал към Украйна (и видео)

 

 

Неотдавна в небето на Крим беше проведено изпитание, по време на което «Орион», известен още като «Иноходец», ефектно свали БЛА от хеликоптерен тип, който служеше като мишена, с управляема ракета. Този експеримент доказва, че «Орион», подобно на американския MQ-1 Predator, е способен на въздушни мисии. Нещо повече, това е потвърждение, че Русия полага големи усилия за разработване на своята безпилотна авиотехника и въвеждане на нови авиационни боеприпаси.

 

«Изпитанията на БПЛА «Орион» като дрон-прехващач над Крим изглеждат като много ясен сигнал за Украйна», пише изданието.

 

В един от последните доклади генерал-майор Александър Новиков, началник на отдела за развитие на БПЛА към Генералния щаб на руските въоръжени сили, заяви, подобно на други високопоставени руски функционери, че «Орион» може да сваля турските дронове «Байрактар» TB2, които бяха използвани в Сирия, Либия, Нагорни Карабах и започнаха да се използват от Украйна в Донбас. Освен това руснаците наскоро демонстрираха един свален «Байрактар». Затова не е просто съвпадение, че последното изпитание на «Орион» беше извършено в Крим, който Киев счита за „завзет“ от Москва.

 

 

 

 

Що се отнася до вертолетния безпилотик-мишена, използван в изпитанията, той вероятно е продукт на някоя от компаниите на холдинга «Технодинамика» (част от Ростех). Този БЛА много прилича на Camcopter S-100, създаден от австрийската компания Schiebel с участието на немската компания Diehl BGT Defense (използван от мисията на ОССЕ в Донбас).

 

Всичко това показва доколко сериозно Руската федерация приема този вид въоръжение. Бюджетът за отбрана на Русия може да не е достатъчен за поддържане на всички програми в дългосрочен план, но е възможно поне някои от тях да могат да получат поръчки за износ, обобщава изданието от САЩ.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа