Путин събира антидоларова коалиция

Путин събира антидоларова коалиция
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.12.2021
  • Сподели:

Руските официални лица, които се срещнаха с аржентински представители миналата седмица, предадоха на Буенос Айрес предложението на президента Владимир Путин да се откажат от щатския долар и да започне двустранна търговия по схема за конвертиране на рубли в песо. Това съобщава уругвайската информационна агенция MercoPress, позовавайки се на аржентинския вестник El Cronista.

 

Путин събира антидоларова коалиция

 

 

Посоченото предложение се е обсъждало по време на обяд между аржентинския президент Алберто Фернандес и група негови помощници, от една страна, и делегация от представители на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) и Совкомбанк, от друга. В същото време посланикът на Аржентина в Москва Едуардо Зуаин е обсъдил този въпрос с руските власти, бизнесмени и дипломати. Като цяло идеята е обозначена като „технически проблем, изискващ финансов инженеринг“, който да бъде оценен от Мигел Пеше, изпълнителен директор на Централната банка на Аржентина (BCRA).

 

«Информатори в аржентинското правителство заявиха, че Путин събира антидоларова коалиция. Ако предложението бъде одобрено от Буенос Айрес, това ще се превърне в много сериозно геополитическо предизвикателство. Въпреки това, предвид предстоящата девалвация на аржентинското песо спрямо щатския долар, съвсем естествено е аржентинското правителство да обмисли всички възможности», уточнява El Cronista.

 

Русия иска да сложи край на зависимостта си от щатския долар в момент, в който инфлационната спирала всява хаос в Съединените щати. Освен това, отървавайки се от долара в търговията, Кремъл заобикаля евентуалните бъдещи санкции. От 2014 г. ЕС и САЩ въведоха икономически ограничения срещу енергийния, банковия и отбранителния сектор на Руската федерация. Сега се разглежда въпросът за по-строги санкции, ако Москва се опита да нахлуе в Украйна. На 13 декември президентът Фернандес и посланик Зуаин се срещнаха в Casa Rosada за 38 минути, за да обсъдят посещението на руски бизнесмени и възможното пътуване на Фернандес до Москва през април 2022 г. за насърчаване на двустранната търговия.

 

«Развитието на външната търговия в рубли със съюзнически държави би било значително постижение за Путин, който вижда, че собствената му валута също губи позиции спрямо щатския долар», пояснява El Cronista.

 

Понастоящем обемът на двустранната търговия между Русия и Аржентина е сравнително малък — 900 милиона долара годишно, но идеята е този поток да се увеличи и да се укрепи стратегическият съюз, който датира от 2010 г., когато руският лидер се срещна с аржентинския президент Кристина Киршнер.

 

 

 

 

Руските компании се интересуват от такива индустрии като минната и химическата промишленост, добива на петрол, енергетиката и железопътния транспорт. Например в последните преговори се обсъждаше възможността Совкомбанк да открие офис в Буенос Айрес. Това е в допълнение към възможната продажба на руска военна техника и ваксината Спутник V срещу COVID-19 на аржентинците, съобщава уругвайското издание.

 

Припомняме, че на 15 декември се проведоха преговори между президента на Руската федерация и главата на Китайската народна република Си Дзинпин, които се извършиха под формата на видеоконференция. По време на разговора руският лидер сподели за необходимостта от създаване на независима система за разплащания като SWIFT.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа