Силите за бързо реагиране на НАТО са в бойна готовност заради Украйна

Силите за бързо реагиране на НАТО са в бойна готовност заради Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.12.2021
  • Сподели:

В отговор на изтеглянето на руски части към границата с Украйна и заплахата от „агресия“ беше решено да се предприемат подобни мерки в Европа. Според Die Welt, НАТО повишава бойната готовност на Силите за бързо реагиране (NRF) на Алианса с общо 40 хиляди войници.

 

40 хиляди човека с оръжие. Силите за бързо реагиране на НАТО са в бойна готовност заради Украйна

 

 

От понеделник, 20 декември, периодът на готовност за разполагане на Съвместната оперативна група (VJTF) като част от силите за бързо реагиране в най-опасния сектор ще бъде намален от 7 на 5 дни. В същото време в повишена бойна готовност са приведени и други подразделения на NRF, сред които са специалните части и военната логистика.

 

VJTF включва около 6400 военнослужещи от Обединеното кралство, САЩ, Полша, Италия, Испания и други страни от НАТО.

 

Междувременно, във вторник, 21 януари, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг привлече вниманието към „непредизвиканото и необяснимо“ струпване на руски сили близо до границите с Украйна. Във връзка с настоящите обстоятелства Столтенберг отбеляза необходимостта от провеждане на заседание на Съвета НАТО-Русия в началото на следващата година.

 

Коментирайки намеренията на генералния секретар на западния блок, заместник-ръководителят на руското външно министерство Александър Грушко допусна свикването на Съвета, но преди това Западът трябва да реагира адекватно на инициативите на Москва за международна сигурност.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа