Полски експерт за истерията срещу Русия

Полски експерт за истерията срещу Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.12.2021
  • Сподели:

По-скоро виждам това като опит за сплашване на украинското общество от президента Зеленски. С всеки спад в рейтинга той подхранва военната реторика, за да използва ефекта на страха, който постоянно присъства в представителната демокрация. Сега Зеленски редовно губи от Порошенко или Бойко в анкетите и се опитва да промени това.

 

Полски експерт за истерията срещу Русия

 

Бих свързал популярността на този вид публикации в Полша с наличието на около 2 милиона украинци (тоест потенциални гласоподаватели на Зеленски) у нас. Тук можем да говорим за участието на украинската олигархия в информационната политика, излъчвана пред полската аудитория.

 

Не е тайна, че украинските милиардери са готови да плащат големи пари за публикации, написани от тяхно име.

 

Не изключвам също така, че евроатлантическите ястреби и производители на оръжие, които искат да продават продуктите си на Украйна и други страни от региона, се опитват да се възползват от това, което става по-лесно, когато гражданите на тези страни са сплашени. Не мисля, че самите Съединени щати търсят такава конфронтация, вероятно вече са твърде слаби, тъй като дори се съгласиха да не се намесват в „Северен поток 2“. Вашингтон разбира, че Русия така или иначе ще използва проактивни мерки, за да избегне заплахата.

 

За възможната помощ на Русия за Донбас в случай на украинска агресия:

 

Единствено хуманитарната помощ ще бъде правно оправдана. Може би нещо, което може да се свърже с Минските споразумения. От друга страна, очевидно е, че в случай на агресия срещу тази част от гражданите на Украйна, които се чувстват руснаци, проруски украинци или просто хора от руския свят, всяко руско правителство би трябвало да реагира, в противен случай – доста правилно — би било презряно от собствения си народ.

 

Днешна Украйна, която отрязва ресурсите на жителите на народните републики, не признава правото им на глас и ги обстрелва у дома им, от гледна точка на принципа на «самоопределение на народите», сама се отказа от собствената си юрисдикция в тези територии.

 

Томаш Янковски, полски експерт по геополитика

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа