Как полският президент се озова между чука и наковалнята

Как полският президент се озова между чука и наковалнята
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.12.2021
  • Сподели:

В над 120 големи и малки населени места в Полша вчера се състояха многолюдни протести срещу промените в закона за радиото и телевизията, приети от управляващото мнозинство набързо и неочаквано в петък. Промените на правилата за собственост в полски медии може да доведат до принудителната смяна на собствеността на телевизионния канал TVN, притежаван в момента от американската корпорация Discovery.

 

Дъщерният му новинарски канал TVN 24 е критичен към правителството на националистическата партия "Право и справедливост" (ПиС). Управляващите твърдят, че промените всъщност целят да осуетят влиянието на Русия и Китай върху медиите в Полша, пише в свой анализ БТА. 

 

Законопроектът, наричан в Полша "Lex TVN", очаква подписа на президента Анджей Дуда, след което ще може да бъде обнародван и да влезе в сила.

 

"Да си вземем от тях обратно Полша, да я подредим наново - с уважение и мъдрост; това е голяма страна и всички ще се вместим в нея", написа в "Туитър" Шимон Холовня, писател, публицист, тв водещ и политик. Лидерът на партията "Полска 2050" Холовня, класирал се трети на последните президентски избори с близо 14 на сто от гласовете, сподели в социалната мрежа, че управляващите, "било от страх, било поради глупост", са приели този законопроект, изпокарали са се с Брюксел и Вашингтон и всъщност тласкат Полша на Изток.

 

Още в края на миналата седмица се появиха официални реакции на посолството на САЩ във Варшава и на Discovery. Американският шарже д'афер Бикс Алю заяви, че очаква президентът Дуда да защити "свободата на словото и на икономическа дейност", а от корпорацията окачествиха случилото се като удар срещу САЩ, който е "най-големият и най-важен полски съюзник".

 

Новинарският интернет портал Onet.pl твърди днес, че ръководството на ПиС не е убедено, че Дуда ще подпише законопроекта. Той бил узнал едва в четвъртък за ускорената процедура за одобряване на Lex TVN. Държавният глава се съмнявал дали промените са съобразени с конституцията на страната.

 

Според "Виртуална Полска" - друг интернет портал - Дуда няма да подпише, но това не е добра новина за TVN или Discovery. Причината за недоволството му всъщност е обстоятелството, че промените в Закона за радио и телевизия включват, по предложение на депутати от "Конфедерацията свобода и независимост", текст, който лишава президента от правото да номинира членове в Националния съвет за радио и телевизия.

 

Източник на електронната медия от президентството казва, че Дуда няма да налага вето, за да не излезе, че се вслушва в опозицията и най-вече в призивите на лидера на "Гражданска платформа" Доналд Туск. Но президентът може да прати законопроектът в Конституционния трибунал (съд), което само ще отложи подписа му. Трибуналът ще отхвърли поправките на "Конфедерацията" като противоконституционни и останалите текстове от законопроекта ще влязат в сила, твърди източникът.

 

От което произтича, че нито протестите на хората по улиците, нито призивите на политическата опозиция или Държавния департамент имат някакво значение...

"Виртуална Полска" коментира, че ако Анджей Дуда подпише "Lex TVN", ще трябва да се прости с добрите си отношения с Вашингтон, а също с надеждите си за международна кариера след приключването на втория му президентски мандат.

 

Екип на Investor.bg

Станете почитател на Класа