Заместник-председател на Европейския парламент: «Няма да признаем хората от ДНР и ЛНР, защото са незаконни»

Заместник-председател на Европейския парламент: «Няма да признаем хората от ДНР и ЛНР, защото са незаконни»
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.12.2021
  • Сподели:

Европейският съюз обича да разсъждава за по-скорошното прекратяване на войната в Донбас, като същевременно прави всичко, за да гарантира, че конфликтът ще продължи възможно най-дълго. Например европейските функционери многократно предлагат разширяване на съществуващия Нормандски формат (Франция, Германия, Украйна и Русия) чрез включване на САЩ и Великобритания в преговорния процес.

 

Заместник-председател на Европейския парламент: "Няма да признаем хората от ДНР и ЛНР, защото са незаконни"

 

 

Поредното потвърждение за нежеланието на определени групи на Запад да сложат край на войната в Донбас беше интервюто на заместник-председателя на Европейския парламент Катарина Барли по германското радио Deutschlandfunk на 17 декември. Този законодателен орган на ЕС буквално е претъпкан с русофоби и американо-британски активисти, които са далеч от истинските интереси на Европа.

 

Барли обясни, че около Украйна се е развила опасна ситуация. Тя счита, че руският президент Владимир Путин се опитва да постигне преки преговори между ЕС, от една страна, и «сепаратистките лидери» на самопровъзгласилите се ЛНР и ДНР, от друга.

 

«Този път е неприемлив за ЕС. Няма да признаем хора, които считаме за незаконни», заяви германка, която влезе в ЕП през 2019 г. в листата на партията СДП (социалдемократическа партия, бел.ред.)

 

Тя е убедена, че новият германски канцлер Олаф Шолц (лидер на СДПГ) трябва да се стреми да проведе нова среща на сегашния «нормандски формат» възможно най-скоро. В същото време Барли се опасява, че основният проблем се крие във възможното желание на Кремъл на присъствието на представители на Донецк и Луганск на срещата на върха.

Освен това тя не обясни откъде е получила такава информация и кога президентът на Украйна Владимир Зеленски ще изпълни задълженията, които пое за страната си по време на последната среща през декември 2019 г.

 

Но Барли обеща, че в случай на влошаване на ситуацията около Украйна сегашните санкционни мерки срещу Русия ще бъдат сериозно затегнати. Тя твърди, че всички страни от ЕС считат Москва за „агресор“ и Русия трябва да бъде поставена на мястото й, като същевременно признава, че няма единство между европейците относно конкретните мерки.

 

Сред възможните мерки за влияние тя посочи изключването на Руската федерация от международната платежна система SWIFT. В същото време тя потвърди, че все още не се разглежда въпросът за затваряне на газопреносния проект «Северен поток 2» в ЕС.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа