Създадоха чип с човешки неврони, който се учи по-бързо от изкуствения интелект

Създадоха чип с човешки неврони, който се учи по-бързо от изкуствения интелект
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.12.2021
  • Сподели:

Учени от австралийската лаборатория Cortical Labs създадоха чип с човешки неврони, заяви ръководителят на проекта Брет Каган пред NewScientist.


Системата, наречена "DishBrain", се състои от паничка на Петри с мозъчни клетки, отглеждани върху масив от микроелектроди, способни да ги стимулират и да откриват сигналите.


„Чрез стимулация и електрофизиологичен запис, културите бяха вмъкнати в симулиран свят на игри, имитирайки аркадната игра Pong", описват учените в проучване по въпроса, което бе качено на сървъра за предпечат на BioRxiv в началото на декември и все още не е рецензирано от партньори.


„Често ги наричаме Тези, които живеят в Матрицата. Когато са в играта, те мислят, че командват", добавя Каган.


Функционирането на този „мозък на киборг", както го нарича изследователят, се различава от това на обикновения изкуствен интелект (ИИ). Докато DishBrain се научи да играе „Pong" само за пет минути, на ИИ му отне час и половина, за да го направи. Въпреки това, след като разбраха механиката на играта, DishBrain показа по-лоши резултати от ИИ и загуби игрите, в които се изправи срещу него.


Както установиха учените, моделът работи с клетки както от хора, така и от гризачи. Между двата модела обаче има разлика. „Човешките кортикални клетки винаги са превъзхождали кортикалните клетки на мишките в нюансите в характеристиките на играта", отбелязват изследователите, като подчертават, че това е първото доказателство, че човешките неврони сами по себе си са по-добри от тези на гризачите.


„Използвайки тази система DishBrain, ние показахме, че един слой кортикални неврони in vitro може да се самоорганизира и да показва интелигентно и отзивчиво поведение, когато се въплъти в симулиран свят на игри", заключават учените.


„Бъдещата работа с тази система може да изследва използването на други видове невронни клетки и/или по-сложни биологични структури", надяват се учените.

Станете почитател на Класа