Изненадващо съкровище на викингите, открито в Обединеното кралство

Изненадващо съкровище на викингите, открито в Обединеното кралство
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.12.2021
  • Сподели:

Експерти от Изследователския съвет по изкуствата и хуманитарните науки на Обединеното кралство и Университета в Глазгоу обявиха реставрирането на един от най-впечатляващите предмети в съкровищницата Галоуей, считана за най-богатата, най-разнообразната и най-добре запазената колекция от скъпоценни предмети от епохата на викингите, открита в страната.


Това е изключителен флакон от края на 8-ми или началото на 9-ти век, с височина 5,2 сантиметра, изработен от кварц и украсен с висококачествен златен филигран.


Според съобщените подробностите от музея, експонатът е намерен покрит с разкошен слой лен във фина кожена чанта с вътрешна подплата от луксозна коприна. Първоначално са направени повече от 1000 рентгенови снимки от различни ъгли, за да се получи 3D изображение на реликвата. Това е позволило да я разгледат първоначално, запазвайки целостта на крехката платнена обвивка.


3D моделът разкрил латински надпис от златна тел в основата на бутилката. След като текстилната покривка била отстранена, експертите прочетоха „„HYGVALDEP: FAC: IUSS"" (Епископ Хигуалд нареди да се направи това). Подозира се, че обектът може да е принадлежал на въпросния духовник, чиято самоличност вече се изследва.


Засега все още не е ясно какъв вид вещество е съдържал предметът, но съдейки по качеството на филигранната работа, високата специализация и майсторство, необходими за пробиване на кварца и изработването на украсата и опаковката, изследователите считат, че е използван в ритуални церемонии.

Станете почитател на Класа