«Омикрон» е изкуствено създаден, за да сложи край на пандемията възможно най-скоро

«Омикрон» е изкуствено създаден, за да сложи край на пандемията възможно най-скоро
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.12.2021
  • Сподели:

Новият щам на коронавируса, наречен омикрон, бързо се разпространява по света. В момента той се е разпространил в 70 държави. В същото време симптомите на заболяването при щама са по-слаби от тези при по-ранните варианти на заболяването и са подобни на инфекция от лека форма на грип.

 

Учен: "Омикрон" е изкуствено създаден, за да сложи край на пандемията възможно най-скоро

 

Според член-кореспондент на Руската академия на науките, ръководител на лабораторията за клетъчна пролиферация към Института по молекулярна биология Пьотр Чумаков, омикронът съдържа редица мутации, които преди това са били наблюдавани в други щамове на Covid-19. Плюс това, набор от три аминокиселини се е появил в щама по неизвестен начин. Всичко това кара учения да се замисли за изкуствения произход на омикрон, за да се спре разпространението на коронавируса. Изследователят счита, че зад всичко това стоят британците.

 

«Те са решили да сложат край на пандемията възможно най-скоро, защото настъпи моментът за драстични промени в света», отбеляза Чумаков в ефира на Радио Русия, говорейки за глобалните промени, които светът ще види през следващите три-четири месеца.

 

Подобно мнение споделя и братът на учения Константин Чумаков, който обръща внимание на отслабения характер на омикрон.

 

В интервю за RBC той отбеляза, че този щам може да се сравни с «живата ваксина» срещу covid — пациентите, които се разболяват от него, се възстановяват за няколко дни. Ученият изрази също надеждата, че ако «омикрон» премине по целия свят, пандемията може да приключи. Въпреки това са необходими нови изследвания за окончателни заключения по този въпрос.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа