Захарова сподели за стъпките на Русия към диалог със САЩ

Захарова сподели за стъпките на Русия към диалог със САЩ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.12.2021
  • Сподели:

Захарова сподели за стъпките на Русия към диалог със САЩ


Захарова: въпреки разногласията Русия е готова за конструктивен диалог със САЩ

 

Захарова сподели за стъпките на Русия към диалог със САЩ

 

Въпреки фундаменталните разногласия Русия е готова да работи конструктивно със Запада, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на канала «Соловьов Live» в Youtube.

 

Захарова припомни, че на срещата между руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков и помощник държавния секретар на САЩ Карън Донфрид руската страна е представила предложения за гаранции за сигурност.

Тя отбеляза също, че тези предложения ще бъдат началото на важен диалог между страните. Представителят на външното министерство подчерта, че Русия е готова за съществена работа по ключовите въпроси, които вълнуват както народите на Русия и САЩ, така и целия свят.

 

Според Захарова „това не е риторика или опит да се докаже, че Русия е права или грешна“, а „конкретна работа“ по ключови въпроси, вълнуващи цялата международна общност.

 

По-рано помощникът на президента на Руската федерация Юрий Ушаков заяви, че Русия възнамерява открито да обсъди предложенията си към американската страна за гаранции за сигурност. Руското външно министерство посочи, че по време на разговорите, проведени в Москва, Рябков и Донфрид са обсъдили въпроса за гаранциите за сигурност в светлината на продължаващите опити на САЩ и НАТО да променят военно-политическата ситуация в Европа в своя полза.

 

По-рано говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Съединените щати разрушават системата на международните отношения, основани на международното право и централната роля на ООН, в името на едноличното си доминиране. Това написа тя в  Telegram-канала си.


Захарова: В името на едноличното си доминиране САЩ организираха масовката, наречена "Среща на демокрациите"

 

Така дипломатът коментира изявлението на помощника на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан, че системата на международните отношения се променя, сегашната им структура начело с ООН, формирана след Втората световна война, постепенно се превръща в минало. В същото време тя добави, че Съединените щати се стремят да трансформират установения световен ред чрез появата на нови алианси, предназначени да работят в интересите на Вашингтон.

 

„Именно за това (еднолично доминиране, бел.ред.) Съединените щати организират тази масовка под формата на „среща на демокрациите“, чиито участници ще бъдат надарени с почетното право да обслужват интересите на американския режим“, подчерта Захарова.

 

Според нея изявлението на Съливан може да бъде оценено по различни начини – от „цинично“ до „хладнокръвно“. В същото време представителят на Министерството на външните работи на Руската федерация отбеляза, че изявлението е честно и за първи път от много години нещата са назовани със собствените им имена.

Съединените щати ще бъдат домакини на «Срещата на върха за демокрация», която събира лидери на нации, защитници на правата на човека и бизнесмени, от 9 до 10 декември чрез видеоконферентна връзка. Те поканиха 110 държави и територии.

 

Русия, Унгария, Китай, Турция, Саудитска Арабия, арабските страни от Персийския залив, Иран, Северна Корея, Венецуела, Никарагуа, Судан и Етиопия, както и редица други страни от Африка, Латинска Америка и Азия не бяха включени в списъка на поканените.


По-рано беше съобщено, че САЩ ще наложат нови санкции като част от «Срещата на върха за демокрация».

 


Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа