Армията на Израел получи заповед да се готви за война с Иран

Армията на Израел получи заповед да се готви за война с Иран
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.12.2021
  • Сподели:

На годишната конференция на Израелския американски съвет (IAC) на 10 декември в Маями, израелският министър на отбраната Бени Ганц разговаря с висши американски служители. Той предупреди своя американски колега Лойд Остин и ръководителя на Държавния департамент на САЩ Антъни Блинкен, че на израелските въоръжени сили (ЦАХАЛ или Армия за отбрана на Израел) е наредено да се подготвят за война с Иран, според израелския портал Ynet.

 

Армията на Израел получи заповед да се готви за война с Иран

 

В речта си на мероприятието Ганц отбеляза, че Техеран е по-близо от всякога до придобиването на собствена ядрена бомба и Тел Авив е изключително притеснен за това. По думите му Израел е единствената страна, която Иран възнамерява да унищожи, а понастоящем системно върви към реализиране на намеренията си.

 

Министърът подчерта, че само чрез съвместни изказвания срещу Иран може да се постигне траен мир в Близкия изток. В същото време Ганц спомена, че Вашингтон вече е склонен да губи търпение спрямо Техеран, тъй като САЩ не са оптимисти относно желанието на Иран да се върне към «ядрената сделка».

 

В същото време американският вестник New York Times уточни, че въпреки добрите отношения между САЩ и Израел, иранският проблем помрачава комуникацията, която става все по-напрегната. Вашингтон и Тел Авив не са съгласни не само относно методите, необходими за сдържането на Иран, но и относно спешността на прилагането на ограничителните мерки.

 

Ганц отпътува до Съединените щати с новия ръководител на Мосад Дейвид Барни, който сподели нова разузнавателна информация с американските чиновници. Израелската страна обаче беше разочарована, че информацията не е направила подобаващо впечатление на американската страна. Съединените щати считат, че Иран не е започнал разработването на ядрена бомба, след като спря военната си програма през 2003 г. Но Израел е уверен, че иранците продължават да развиват тази програма тайно.

 

Въпреки това президентът на САЩ Джо Байдън наскоро нареди преразглеждане на военните действия на Пентагона срещу Иран, в случай че дипломатическите усилия се провалят. Този ход има за цел да сигнализира на Техеран, че търпението на Вашингтон се изчерпва поради забавяне на преговорите за «ядрената сделка» във Виена. Освен това, горното трябва да успокои израелската страна, която счита, че американците правят малко, за да спрат амбициите на иранците.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа