Ракети, способни да унищожат цели градове — в масово производство в Русия

Ракети, способни да унищожат цели градове — в масово производство в Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.12.2021
  • Сподели:

Kayhan: Руските ракети «Циркон» могат да унищожат цели градове

Русия пуска в масово производство ракета, която „няма какво да я спре“ и на която „няма какво да се противопостави“. Така журналистите от «Кайхан» описват комплекса «Циркон». Тази ракета е предназначена да „изтрие американските градове от лицето на земята“, се казва в статията.

 

Kayhan, Иран: Ракети, способни да унищожат цели градове - в масово производство в Русия

 

 

Според съобщения в западните медии Русия пуска в масово производство свръхзвукова ракета, за която се твърди, че е „специалното оръжие на Путин за унищожаване на американски градове“. Както се твърди, Русия прави това в отговор на новото нарастване на напрежението между Русия и страните от Запада (включително и Украйна).

 

Въпреки това напрежението в отношенията между Русия и западните страни през последните години, както в дипломатическата, така и в чисто военната сфера, рязко се засили и не само във връзка с Украйна. Има много причини: това е Украйна, това са кибератаките и кибершпионажът, това е и проектът за газопровода „Северен поток 2“, който е почти завършен. Не за първи ден западните медии публикуват новини за вероятното военно „нашествие“ на Русия в Украйна, както и всякакви коментари от различни анализатори и наблюдатели за реакцията на Запада на това „нахлуване“.

 

Някои дори предлагат отговор с «ядрен удар».

 

И точно в разгара на този информационен шум в медиите, руският министър на отбраната неочаквано съобщи, че Русия пуска в масово производство ново смъртоносно оръжие — свръхзвуковата ракета «Циркон» с скорост от 667 мили или 10734,3 километра в час … Това е информационната причина за споменатите съобщения за „специални оръжия“, с които Путин възнамерява да „победи Запада“ в близко бъдеще.

 

Британското издание «Daily Mail» пише, че Русия спешно пуска в масово производство ракетата, която „няма да има какво да я спре“ и на която „няма какво да се противопостави“.

 

Така британски журналисти описват споменатия комплекс «Циркон». Съобщава се също, че след успешни тестове свръхсекретно предприятие в Реутов, предградие, разположено в Московска област, е получило лиценз за серийно производство на тази ракета. Посоченото по-горе издание се обръща към някои „собствени източници“, близки до този сценарий, и, позовавайки се на него, също така пише, че серийното производство на тази ракетна система вече е започнало, въпреки че изпитанията и учебните изстрелвания на тази ракета все още продължават.

 

Какво всъщност се случва с тази ракета?

 

Руският президент Владимир Путин разпореди руските ВМС да получат тази ракета през следващата година. Тази свръхзвукова ракета вече бе изстреляна успешно от един от корабите, това се случи на 18 ноември. Беше изстрелване от земята. Месец по-рано «Циркон» също беше изстрелян от подводница. Официалният руски телевизионен канал показа в репортажа си свръхзвуковата ракетна система, а именно тази ракета беше наречена „специалният отговор“, който „Владимир Путин ще даде в случай на ядрена война“. Именно тя е предназначена, както се съобщава в световните медии, да „изтрие американските градове от лицето на земята“.

 

Зад тази хипербола обаче се крие следното.

 

Както се съобщава в Русия, тази многофункционална ракета е предназначена за унищожаване на морски и наземни цели и може да поразява цели на разстояние повече от 625 мили или 1005 километра. Ракетата «Циркон» първо ще бъде инсталирана на надводни кораби, а след това и на подводници на ВМС на Русия.

 

В същото време източници на информация преди време съобщиха за многократни неуспехи при изстрелването на свръхзвукови ракети, които се планираше да бъдат прехвърлени на въоръжените сили на САЩ. По-специално, многократният опит за изстрелване на свръхзвуковата ракета AGM-137 се провали. Американските военновъздушни сили изстреляха тази ракета от бомбардировач B-52 на ракетния полигон Point Mugu в района на Калифорния.

 

В официално изявление на пресслужбата на ВВС на САЩ се казва, че по време на изпитанията тренировъчната задача не е изпълнена напълно и не всички от предвидените цели са поразени.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа