„Фракингът може да отприщи напълно нов тип земетресение“

„Фракингът може да отприщи напълно нов тип земетресение“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.12.2021
  • Сподели:

Международен екип от учени наскоро публикува проучване в списание Nature Communications, в което твърдят, че са открили нов тип сеизмично събитие, причинено от фракинг в Британска Колумбия (Канада).


За разлика от конвенционалните земетресения със същия магнитуд, тези земетресения са по-бавни и продължават по-дълго. Според изследователите, последните открития биха помогнали да се обясни как почти незабележимите трусове, предизвикани от процесите на добив на нефт и газ, могат да предизвикат по-големи земетресения и сеизмични свлачища.


Използвайки мрежа от осем сеизмични станции, обграждащи шахта за „фракинг", изследователи от Геоложката служба на Канада, Германския Рурски университет в Бохум (RUB) и канадския университет Макгил записаха сеизмични данни за приблизително 350 труса за период от пет месеца.


Установено е, че около 10% от телуричните движения проявяват уникални характеристики, които предполагат, че се развиват по-бавно, подобно на това, което се случва във вулканичните области.


Хидравличното разбиване, известно като „фракинг", е процес, използван от нефтената и газовата индустрия, който включва изпомпване на течности под налягане в пробит кладенец за създаване на малки пукнатини в подземни скали. Този процес произвежда малки, едва забележими земетресения и изпомпва големи количества отпадъчни води под земята, което може да доведе до промяна на напрежението в геоложките разломи.


Откритият нов тип земетресение, наречен "тремор с хибридна честота на вълната", освобождава малко сеизмична енергия и има магнитуд от 2,0 или по-малко по скалата на Рихтер. Съществуването му вече беше теоретизирано от учени, но досега не беше проверено поради липсата на достатъчно измервания.


Въз основа на предишни модели се смята, че „фракингът" под високо налягане предизвиква сеизмични свлачища, които взаимодействат с близките разломи, напрегнати скали и генерират по-големи земетресения. Хибридните честотни вълни са ново доказателство, че такъв преход се случва в рамките на няколко километра от „фракинг" кладенците.


Авторите на изследването заключават, че техните открития допринасят за нарастващите опасения, че „хидравличното разбиване последователно генерира земетресения, чийто максимален магнитуд се увеличава".

Станете почитател на Класа