Хакнаха Туитъра на индийския премиер рекламирайки измама с биткойн

Хакнаха Туитъра на индийския премиер рекламирайки измама с биткойн
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.12.2021
  • Сподели:

Официалният акаунт в Twitter на министър-председателя на Индия Нарендра Моди, който има 73,4 милиона последователи, бе хакнат от група хакери, съобщиха от офиса на президента.


„Профилът беше за кратко компрометиран", се казва в съобщението, в което се уточнява, че след информиране на Twitter за ситуацията акаунтът е защитен. Те също така молят всички туитове, които са били споделени през периода от време, през който е продължила кибератаката, да бъдат игнорирани.


Журналистът Вивек Баджпай сподели скрийншот, на който се вижда едно от съобщенията, публикувани от хакерите. "Индия официално прие биткойна като законно платежно средство. Правителството официално закупи 500 биткойна и ги раздава на всички жители на страната. Побързайте", се казва в туита заедно с измамен линк.


Това не е първият път, когато акаунт в Twitter, свързан с Моди, става жертва на киберпрестъпници. През септември миналата година акаунтът на официалния уебсайт на индийския премиер беше хакнат и в поредица от съобщения неговите последователи бяха помолени да дарят пари в криптовалута уж на фонд за помощ.


Този петък, по време на виртуалната среща на върха, организирана от президента на САЩ Джо Байдън, Моди каза, че нововъзникващите технологии като социалните медии и криптовалутите трябва да се използват за овластяване на демокрацията, а не за нейното подкопаване.


Законодателите от Индия смятат, че нерегламентираните транзакции с цифрови валути могат да навредят на макроикономическата и финансова стабилност. След като първоначално планираше да забрани този актив, индийското правителство сега обмисля законодателство, което да регулира използването му.


Понастоящем в Индия има около 15-20 милиона инвеститори в криптовалута, като общият обем на цифровата валута възлиза на около 5,29 милиарда долара, според неофициални данни.

Станете почитател на Класа