Вучич: Сърбия е готова да бъде надежден партньор на САЩ за укрепване на демокрацията

Вучич: Сърбия е готова да бъде надежден партньор на САЩ за укрепване на демокрацията
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.12.2021
  • Share:

 

„Сърбия е изцяло отдадена на европейските ценности, демократичните принципи и върховенството на закона“, каза още сръбският президент в рамките на формата, организиран от Джо Байдън

 

 

Сръбският президент Александър Вучич заяви на Срещата на върха за демокрация, че Сърбия е готова да бъде надежден партньор на САЩ в усилията за укрепване на демокрацията, цитира думите му порталът Euraktiv.

 

По време на онлайн Срещата на върха за демокрация, организирана от президента на САЩ Джо Байдън (9-10 декември), Вучич заяви в предварително записано видео обръщение, че е „много положително, че САЩ са признали необходимостта от организиране на събиране, което насърчава и подчертава важността на демократичните ценности във времето, когато светът говори за криза на демокрацията.”

 

http://epicenter.bg/images/news/62021/thumbs/main_1622633109.jpg

 

„Това събиране е изключително важно за по-нататъшното укрепване на демократичните ценности на световно ниво. Сърбия полага непрекъснати усилия за укрепване на своето демократично общество, в което всички граждани се ползват с пълни права и имат възможности да развият потенциала си за участие във всички аспекти на социалния, културния, политическия и икономическия живот“, каза Вучич.

 

Той заяви, че Сърбия е „отдадена на борбата срещу корупцията и укрепването на правата на човека“.

 

„Сърбия е изцяло отдадена на европейските ценности, демократичните принципи и върховенството на закона. Членството в ЕС е нашата ключова външнополитическа цел и затова полагаме непрекъснати усилия в процеса на присъединяване към ЕС, които включват възприемане на най-добрите европейски практики в области като върховенството на закона и борбата с корупцията," каза още Вучич.

 

Припомняме, че във виртуалното събития участваха лидерите на 111 държави, сред които и България. В своето слово българският президент Румен Радев подчерта, че България няма да пести усилия за ефективното преследване на корупцията, изграждане на отговорна администрация, гарантиране на медийната свобода и укрепване на доверието в институциите.


Срещата предизвика напрежение по линия на непоканените страни, сред които са Русия, Китай, Турция, Унгария и др.

 
 
 

 

Станете почитател на Класа