Лондонски съд разреши екстрадирането на Асандж в САЩ

Лондонски съд разреши екстрадирането на Асандж в САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.12.2021
  • Share:

Апелативният съд на Англия и Уелс постанови екстрадицията на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж в САЩ, съобщи Sky News.

 

Лондонски съд разреши екстрадирането на Асандж в САЩ

 

 

В решението на съда се казва, че Апелативният съд отхвърля критиките от страна на представителите на Асандж относно уверенията от американската прокуратура, като ги нарече достатъчни, за да разсеят опасенията относно съобщенията за заплахите за самоубийство на Асандж. Съдът постанови да се уважи жалбата и разпореди делото да бъде върнато в магистратския съд на Уестминстър, за да може съдията да отнесе случая до министъра на вътрешните работи.

 

Правителството на САЩ оспорва решението от януари 2021 г. на съдията от Централния наказателен съд в Лондон Ванеса Барайцер, която отказа да екстрадира Асандж в САЩ. Според съдията Асандж може да се самоубие в американски затвор.

 

Асандж беше обвинен в изнасилване и сексуален тормоз през 2010 г. Докато беше в Лондон, той доброволно се предаде на полицията, беше арестуван и след това освободен под гаранция. През 2011 г. беше взето решение за екстрадиране на Асанж в Швеция, което той обжалва. По-малко от година по-късно, под мярка за неотклонение, той намери убежище в посолството на Еквадор в Лондон и поиска политическо убежище.

 

В края на май 2019 г. американските власти повдигнаха обвинения на Асандж за нарушаване на закона за шпионажа и разкриване на класифицирана информация. Ако бъде екстрадиран в Съединените щати, Асандж го грозят много години затвор. В САЩ срещу него са повдигнати 18 наказателни обвинения, по които го заплашват до 175 години затвор.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа