Байдън обещал допълнителни войски на страните от НАТО

Байдън обещал допълнителни войски на страните от НАТО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.12.2021
  • Share:

Президент на Естония: Байдън обеща да помогне на страните от НАТО и Украйна при нападение над тях

 

Байдън обещал допълнителни войски на страните от НАТО

 

 

Естонският президент Алар Карис заяви, че по време на телефонния разговор с лидерите на източноевропейските държави-членки на НАТО на 9 декември президентът на САЩ Джо Байдън е обещал, ако е необходимо, да прехвърли допълнителни войски в тези страни. Това съобщи ERR.

 

Според него Байдън е казал, че по време на последните преговори с руския президент Владимир Путин е било трудно да се разбере какви всъщност са плановете на Москва. Американският лидер подчертал, че има икономически, финансови и, ако е необходимо, военни лостове, които могат да бъдат използвани, ако Руската федерация започне конфликт със страните от Северноатлантическия алианс.

 

Журналистите попитали Карис дали могат да бъдат разположени допълнителни войски на източния фланг на НАТО.

 

„От днешния разговор разбрах, че когато възникне нужда, ще бъде направено. Но днес, утре или след месец — в телефонния разговор, разбира се, това не беше споменато», каза естонският президент.

 

Той отбеляза, че посланието на президента на САЩ към източните страни от НАТО е ясно: всички решения по отношение на сигурността се вземат от целия алианс, включително ако това се отнася до Украйна.

 

„Байдън подчерта, че неговият свещен дълг е петият член (от Устава на НАТО). Той го направи няколко пъти“, каза Карис.

 

Петият член от Устава на НАТО гласи, че въоръженото нападение срещу една или повече страни членки на Северноатлантическия алианс ще се счита за нападение над Алианса като цяло, като в този случай на държавите ще бъде предоставена помощ, включително използването на въоръжени сила.

 

По-рано беше съобщено, че лидерът на една от страните от «източния фланг» на НАТО е посложил на остра критика Байдън заради Путин.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа