Преговорите между Байдън и Путин легитимираха руския Крим

Преговорите между Байдън и Путин легитимираха руския Крим
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.12.2021
  • Share:

Украинският писател Лесев нарече преговорите между Руската федерация и САЩ легитимация на руския Крим

 

Украински писател: Преговорите между Байдън и Путин легитимираха руския Крим

 

Неотдавнашният разговор между руския президент Владимир Путин и американския му колега Джоузеф Байдън показа действителното легитимиране на статута на Крим като територия на Русия, каза украинският писател Игор Лесев в интервю за «Украина.ру».

 

„Русия отдавна са я оставили на мира по темата за Крим. Представят го като «украински въпрос», но в него няма Крим. Това означава, че Западът вече възприема Крим като руски по подразбиране. Да, те ще продължат да го рисуват на картите в различен цвят, както правят със Западна Сахара или Голанските възвишения, но никой в ​​света никога няма да кошмари Мароко или Израел за тези земи“, каза Лесев.

 

Според него срещата между Путин и Байдън е помогнала на Москва да направи това, към което „се стреми дълги години подред“.

 

В допълнение към въпроса с Крим, САЩ промениха реториката си по отношение на Донецк и Луганск, като вече не призоват Русия да „излезе“ от там. Сега, както подчерта писателят, те започнаха да заплашват Русия с „адски санкции“, ако руската армия се опита да навлезе по-дълбоко в Украйна, като по този начин признават Донбас за сфера на влияние на Москва, допълни украинският писател.

 

Освен това Путин, според Лесев, е успял да изнесе въпроса за членството на Украйна в НАТО в публичната плоскост. В същото време той счита, че позицията на Русия по този въпрос е „обективно по-силна“, особено поради географското й местоположение, тъй като „все пак не Мексико е част от ОДКБ“. Освен това в резултат на преговорите САЩ «отново отмениха» санкциите срещу «Северен поток 2».

 

Но като цяло, каза Лесев, преговорите между САЩ и Русия за Украйна по същество са стигнали до един вид задънена улица.

 

„Уж са формални тези преговори, но няма нищо пробивно за Украйна. Но и американците в украинска посока стигнаха до пълна безизходица. Те не могат да предложат нищо принципно ново тук. Нито гаранции за сигурност, нито влизане в НАТО, камо ли влизане в ЕС. Русия също не може да влезе в «американската Украйна», която продава само русофобия на световния пазар. А съдейки по всичко, много не се и опитва. Сега руснаците и американците внимателно решават нещата помежду си“, обобщи Лесев.

 

На 7 декември Путин и Байдън проведоха двучасови разговори при закрити врати, фокусирани върху кризата с Украйна. Както бе отбелязано от Белия дом, американският президент е заплашил руския си колега с твърд отговор в случай на военна ескалация в Украйна. Кремъл заяви, че Путин е поискал от Байдън да не прехвърля цялата отговорност на Москва, както и да даде гаранции, че НАТО няма да се разшири на Изток.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа