САЩ нанасят удар по самото сърце на Китай

САЩ нанасят удар по самото сърце на Китай
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.12.2021
  • Share:

Австралия, след САЩ, обяви дипломатически бойкот на Олимпийските игри в Пекин. Защо бойкотът е толкова странен, какви ответни мерки ще предприеме Китай срещу участниците в този бойкот – и защо все пак Вашингтон ще загуби този етап от дългата конфронтация с КНР?

 

От няколко години Вашингтон води истинска студена война срещу Китай. Съединените щати атакуват по всички фронтове, с изключение на самата армия. Политически (създаването на антикитайския блок АУКУС и провокиране на тайвански сепаратизъм), икономически (многобройни санкции срещу китайски компании), информационно (КНР е обявена за враг номер едно не само на САЩ, но и на целия „западен“ свят), по правата на човека (критика за нарушаване на правата на човека в Синдзян-уйгурския автономен район).

 

През последните месеци целта на атаките беше да дискредитират Зимните олимпийски игри в Пекин, които трябва да се проведат през февруари 2022 г. Американските медии и активисти за правата на човека вече го нарекоха „Олимпиада на геноцида“.

 

 

Изборът на цел наистина беше много успешен - американците удрят сърцето на китайския режим. И това сърце не е образът на КНР (Олимпийските игри трябва да се превърнат в изложба на постиженията на съвременен Китай), на главата на Китай Си Цзинпин, чиито постижения също ще бъдат показани на Олимпиадата.

 

И той се нуждае от признаване на постиженията и статута, тъй като XX конгрес на Комунистическата партия на Китай ще се проведе през есента на 2022 г. Съдбоносен е както за страната, така и за самия Си – депутатите ще трябва да го изберат за трети мандат (в нарушение на установеното от Дън Сяопин правило, че лидерите на страната трябва да са на власт най-много два мандата, тоест десет години). И ако Олимпийските игри бъдат прекъснати или дори очернени, това може да укрепи позицията на опонентите на Си Цзинпин, да постави под въпрос преизбирането му, което означава, че ще се създаде политическа нестабилност в КНР.

 

Не е изненадващо, че през последните месеци китайските другари се опасяват, че САЩ ще се опитат да организират бойкот на игрите от западните страни – например както го правят през 1980 г., по време на Олимпиадата в Москва. Такива слухове се разпространяваха активно, но в крайна сметка Вашингтон се отказа от тоталния бойкот. Очевидно САЩ осъзнаха, че (за разлика от 1980 г.) нямат достатъчно авторитет и възможности, за да убедят лъвския дял от своите съюзници и сателити да не изпращат спортисти на Игрите – малцина биха рискували да обидят Китай така сега. И ако този "тотален бойкот" доведе само до отсъствието на американски спортисти и спортисти от няколко най-близки съюзници, това ще изглежда като истинска имиджова победа за Китай.

Ето защо САЩ решиха да се ограничат до дипломатически бойкот.

 

„Предвид продължаващия геноцид в КНР, престъпленията срещу човечеството в Синдзян и други нарушения на правата на човека, администрацията на Байдън няма да изпрати нито един от своите служители или дипломати на Олимпийските игри в Пекин“, каза говорителят на Белия дом Джен Псаки. Макар че „напълно подкрепяме американските спортисти и ги приветстваме от дома, ние няма да инвестираме в прославата на Игрите“, добави тя.

А Вашингтон сега моли други страни също да не инвестират. „Международната общност не трябва да помага на Китай да изпере своите престъпления срещу уйгури и други малцинства“, каза Грегъри Мийкс, председател на комисията по външни работи на Конгреса на САЩ.

 

Китайските другари отговориха по оригинален начин - според тях дипломатическият бойкот не може да бъде организиран от тези, които и така не е трябвало да присъстват на Игрите. „Олимпийските правила ясно посочват, че политиците могат да присъстват на игрите в официалното си качество само по покана на своите национални олимпийски комитети, като МОК и страната домакин имат последната дума“, припомнят от Китай. В Пекин такова разрешение не е дадено на американците.

 

„Американските политици продължават да се рекламират с идеята за бойкот, въпреки че всъщност никой не ги покани. Техните действия са показни и пожелателни“, каза говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджан.

 

„Всъщност никой не се интересува дали ще дойдат на Игрите или не“, казва представител на китайското посолство в Съединените щати. „Само супер-нарцисистите могат да разглеждат отсъствието си като мощен бойкот. Повечето от тези представители на американските власти са имали, от гледна точка на китайските стандарти, близък контакт с пациенти с коронавирус. Вие сте хората, които хората на Китай най-малко искат да видят на Олимпийските игри”, обяснява главният редактор на китайския вестник „Глобал Таймс“ Ху Сиджин.

 

В същото време обаче Джао Лиджан опровергава тезата, че Китай не се интересува от американския дипломатически бойкот. Той обеща "тежки контрамерки", ако "САЩ продължат да следват този път".

 

Можете, разбира се, да анализирате опциите за тези контрамерки. Припомнете си, че по едно време китайските журналисти от „Глобал Таймс“ (а този вестник винаги отразява официалната гледна точка на Пекин) предложиха да се накажат най-антикитайските конгресмени чрез институцията на американските избори. Китайският бизнес да напусне районите на виновните политици, което да доведе до спад в икономическата активност там и съответно до проблеми на тези политици на изборите.

 

Можем да си припомним и други предложения - например, напук на американците, за засилване на сътрудничеството с Русия или други държави, които играят на американски нерви (например Пекин вече се активизира с Иран, след като сключи инвестиционен договор за стотици милиарди долари) .

 

Изглежда обаче, че думите на Джао Лиджан за наказанието не са били насочени към американците. На китайското ръководство все още му липсва политическа воля да използва икономическите си инструменти, за да накаже жестоко Съединените щати (или китайските власти смятат, че все още не е време предизвикателно да хвърлят ръкавицата на лицето на САЩ). Думите на представителя на китайското външно министерство бяха отправени по-скоро към други играчи, които биха могли да подкрепят дипломатически бойкот на Игрите. Както на икономически играчи, така и на политически.

 

Те са обърнаха например към компании, спонсориращи Олимпийските игри: Пекин всъщност ги призовава да си спомнят как могат да бъдат наказани бизнесмените, които обиждат Китай, като ограничават допускането на техните организации до китайския пазар. През 2019 г. коментар в „Туитър“ от генералния мениджър на отбора на НБА Дерил Мори в подкрепа на протестите в Хонконг доведе до спиране излъчването на игрите на НБА в Китай през следващите няколко месеца и струва на Асоциацията приблизително 400 милиона долара. Не е изненадващо, че днес никой от спонсорите на Игрите дори не заеква за бойкот.

 

Международният олимпийски комитет също е против бойкота. „Очакването от Олимпийските игри да променят фундаментално една страна, нейната политическа система или нейните закони е напълно преувеличено очакване. Олимпиадата не може да реши проблеми, които не са били решени от поколения политици “, каза ръководителят на МОК Томас Бах.

 

Що се отнася до евентуалното присъединяване на отделни страни към американската инициатива, Австралия се оказа първа в този списък. „Служители на австралийското правителство няма да пътуват до Китай за тези игри. Независимо от това, австралийските спортисти ще отидат “, каза австралийският премиер Скот Морисън.

 

Може би подобна стъпка ще предприеме и съюзникът на САЩ в антикитайския блок АУКУС Великобритания. Британският парламент вече поиска премиерът Джонсън да се присъедини към американската инициатива.

 

Възможно е дипломатическият бойкот да бъде подкрепен от Канада и няколко други американски съюзници - но това е всичко. Лидерите на Европейския съюз - Франция, Германия - все още не са казали нищо за бойкот. В крайна сметка едно е да критикувате КНР за нарушаване на правата на човека, а друго е да рискувате многомилиардни договори с Китай, както и ограничаване на достъпа на европейски стоки до китайския пазар. Особено сега, когато националната икономика трябва да се възстанови от последствията от коронавируса.

 

В резултат на това, освен ако не се случат някои радикални инциденти (като войната в Тайванския проток, чийто вариант за Олимпийските игри също не може да бъде изключен), игрите ще се превърнат в триумф за Китай и другаря Си. И "гостуващият бойкот" на САЩ ще се превърне в имиджово поражение за самите Съединени щати.

 

 

Кеворк Мирзаян, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа