Путин: Русия води пацифистка външна политика, но същевременно има правото да гарантира своята сигурност

Путин: Русия води пацифистка външна политика, но същевременно има правото да гарантира своята сигурност
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.12.2021
  • Share:

Руският президент Владимир Путин каза в сряда, че Русия не може да стои със скръстени ръце и безучастно да гледа какво се случва с Украйна и НАТО. "Как да не мислим за това? Би било просто престъпно бездействие от наша страна да седим безучастни и да гледаме какво се случва там", каза той на пресконференция след среща в Сочи с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис.


Руският президент посочи, че страната му е загрижена за възможността Украйна да влезе в блока, тъй като оръжията на алианса ще се появят на нейна територия. „Не можем да не сме загрижени за перспективата за евентуално приемане на Украйна в НАТО, защото това несъмнено ще бъде последвано от разполагането на съответните военни контингенти, бази и оръжия, които ще представляват заплаха за нас", каза той.


Президентът също потвърди, че НАТО поема линия на конфронтация срещу Русия. „За съжаление НАТО провежда политика на ясна конфронтация с Русия", каза Путин и добави, че експулсирането на няколко руски дипломати от западните страни „показва, че тази структура не е много приятелска с нашата страна."


Путин подчерта, че Русия от своя страна води пацифистка външна политика, като същевременно има правото да гарантира своята сигурност.


Що се отнася до видеоразговора, който проведе във вторник с американския си колега Джо Байдън, руският президент го определи като конструктивен и открит. "Имаме възможност да продължим диалога с президента на САЩ. Това е най-важното", подчерта той.


След разговора руският президент подчерта „САЩ не трябва да държат Русия отговорна за ескалацията на напрежението, докато НАТО предприема опасни опити за милитаризиране на украинската територия", за което той поиска „надеждни и правно обвързващи гаранции".

Станете почитател на Класа