Пентагонът: Китай „вероятно“ подготвя инвазия в Тайван

Пентагонът: Китай „вероятно“ подготвя инвазия в Тайван
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.12.2021
  • Share:

„Защитата на Тайван от китайско нахлуване се превърна в спешна и приоритетна задача за американската армия", каза висш служител на Пентагона пред законодателите, твърдейки, че „Пекин планира насилствено да обедини острова под управлението на континента".


Свидетелствайки по време на изслушването в Сената по външни отношения в сряда, помощник-министърът на отбраната по въпросите на сигурността на Индо-Тихоокеанския регион, Ели Ратнър, алармира за безопасността на Тайван, настоявайки, че „Вашингтон трябва да му помогне да се противопостави на реалната и опасна заплаха от Китай".


Въпреки че служителят не предложи доказателства за предстояща китайска инвазия, той все пак каза, че „защитата на острова трябва да бъде абсолютен приоритет за американската армия". Междувременно министърът на отбраната Лойд Остин посочи скорошни операции на китайски военни кораби близо до Тайван, смятайки ги за „репетиции за атака".


Призивът за укрепване на отбраната на Тайван идва, когато администрацията на Джо Байдън продължава редица дългогодишни политики, които Пекин смята за враждебни, включително повтарящите се транзити на Тайванския проток с американски военни кораби, както и продажбата на оръжие за Тайпе. Докато Байдън все още не е изравнил многобройните трансфери на оръжие на острова на своя предшественик, неговият Държавен департамент одобри сделка за 750 милиона долара за артилерийско оборудване и комплекти за насочване на бомби по-рано тази година, което предизвика силни възражения от Китай. От 2009 г. насам Вашингтон предаде над 32 милиарда долара въоръжение на


Байдън бе заявил, че САЩ са отдадени на защитата на Тайван от Китай, сигнализирайки за прекъсване на дългата десетилетия политика на „стратегическа неяснота" относно Тайван .

Станете почитател на Класа