Индия успешно тества крилата ракета, произведена съвместно с Русия

Индия успешно тества крилата ракета, произведена съвместно с Русия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    10.12.2021
  • Сподели:

Индия успешно тества версията въздух-земя на руско-индийската свръхзвукова крилата ракета BrahMos, според изявление на Министерството на отбраната, публикувано на правителствения уебсайт в сряда.


„Авиационната версия на свръхзвуковата крилата ракета BrahMos беше успешно изстреляна от изтребител Су-30МКИ. Тестът беше извършен на интегрирания изпитателен полигон Чандипур, край бреговете на Одиша, на 8 декември 2021 г. Ракетата следваше планираната траектория, постигайки всички цели на мисията", се казва в изявлението.


Пускането на пазара е важен крайъгълен камък в развитието на BrahMos, проправяйки пътя за серийно производство на тази версия в страната. В изявлението се подчертава, че основните възли на фюзелажа, които са част от въздушно-реактивния двигател, са разработени от индийската индустрия.


BrahMos е свръхзвукова крилата ракета, произведена от съвместното предприятие BrahMos Aerospace, разработена от руската компания НПО Машиностроение и Организацията за изследвания и развитие на отбраната на Индия (DRDO). На въоръжение са различни версии на ракетата, причислени към трите компонента на индийските въоръжени сили: въздушен, морски и сухопътен.


Към днешна дата Москва и Ню Делхи изпълняват няколко съвместни военни проекта. В допълнение към семейството на свръхзвуковите крилати ракети BrahMos, това включва многоцелевия изтребител от пето поколение FGFA, лицензираното производство на самолети Су-30МКИ и танкове Т-90 и производството на автоматични пушки Калашников в индийския град Корва, в щата Утар Прадеш.


Военният материал по руски дизайн представлява 80% от оборудването на ВМС на Индия и 70% от нейните ВВС.

Станете почитател на Класа