Полски експерт: Без особени загуби за бюджета, Русия може да спре износа на газ

Полски експерт: Без особени загуби за бюджета, Русия може да спре износа на газ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.12.2021
  • Сподели:

Използването на прекъсванията на доставките на газ за политически цели не е особено скъпо и в същото време е ефективно, така че Русия спокойно може да си позволи подобна стъпка, сигурен е полският експерт Мариуш Маршалковски. На портала Biznes Alert той обяснява, че природният газ е много проблематична суровина по отношение на съхранението, така че запасите му през зимата, например в Полша, стигат само за 30 дни.

 

Природният газ е много по-прост инструмент от политическа гледна точка. Ако доставките бъдат прекъснати, недостигът на газ става забележим много по-бързо и вреди на домакинствата, особено на тези, които използват газ за отопление на сградите си“, обяснява Мариуш Маршалковски, редактор на портала Biznes Alert.

 

 

Експертът обръща внимание на факта, че спирането на доставките на газ причинява повече щети на вносителите, отколкото в случай на дефицит на петрол, поради което за Русия това е мощно оръжие при незначителни загуби за бюджета като цяло. Като втора причина за по-лесното използване на природния газ в политиката той посочва проблемния характер на съхранението на газа.

 

За разлика от суровия петрол, който може да се съхранява по много различни начини, като например в кораби, железопътни цистерни, подземни хранилища или автоцистерни, природният газ е „много придирчив“. Съоръженията за съхранение на газ са много скъпи и по принцип не са много. „В случай на прекъсване на доставките на суров петрол, Полша е осигурена за около 90 дни, докато в случай на спиране на природния газ през зимата това е само 30 дни“, обобщава той.

 

 

Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа