Създателят на BioNTech е отказал да си сложи ваксина? Проверка на фактите:

Създателят на BioNTech е отказал да си сложи ваксина? Проверка на фактите:
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.12.2021
  • Сподели:

Създателят на ваксината на BioNTech бил отказал да се имунизира със собствения си препарат срещу Ковид-19. Според това твърдение той бил взел решението от "съображения за сигурност".

Истина или лъжа?

 

 

 

Ето фактите:

 

"Д-р Угур Шахин, създател на ваксината на BioNTech/Pfizer, отказва да се ваксинира със собствения си препарат от съображения за сигурност" - това пише юзър над видео, публикувано тези дни в Туитър и Ютюб, където то е споделяно от много хора.

 

Тъй като за доказателство се използва едно видео на ДВ, ние проверихме фактите - и установихме, че въпросното твърдение няма нищо общо с истината.

 

Във видеото действително е показан основателят на BioNTech Угур Шахин, но кадрите са от 2020 година - тоест, видеото отдавна вече не е актуално. Междувременно Шахин е не само двойно ваксиниран, но е и с поставена бустерна доза. Освен това видеото, публикувано в Туитър и Ютюб, е било манипулирано.

 

Какво точно се казва във видеото

 

Въпросното видео има за цел да докаже, че създателят на ваксината на BioNTech Угур Шахин е отказал да се имунизира със собствения си препарат. Първите 15 секунди от видеото показват Шахин, а репортер, който не е в кадър, му задава следния въпрос: "Позволете ми един много личен въпрос. Знам, че не обичате да отговаряте на такива въпроси, но Вие и Вашата съпруга играете толкова централна роля при разработването на вируса...". Следва приближен кадър, при който думите "разработването на вируса" прозвучават два пъти на бавни обороти.

 

Шахин със съпругата си Йозлем Тюреджи

 

На 22-та секунда от видеото репортерът задава следващия въпрос: „Научих, че Вие самият все още не сте ваксиниран. Защо?“. Угур Шахин отговаря така: „В момента законът не ми позволява да се ваксинирам“. На допълнителното запитване каква е причината за това, създателят на ваксината казва, че в Германия се спазват приоритети при ваксинирането. По времето, по което е заснето видеото - тоест, преди близо година - в Германия беше разрешено да се ваксинират само възрастните хора над 80 години, както и най-рисковите групи от населението.

 

По-нататък Шахин обяснява, че нито той, нито останалите служители в неговата фирма BioNTech не са имали право да участват в клиничните изпитания на ваксината - отново заради действащите законови разпоредби. В същото време Угур Шахин казва, че най-важната цел в бъдеще е да се ваксинират всички сътрудници и партньори на фирмата. Шахин съобщава освен това, че за 2021 година BioNTech си е поставил за задача да осигури производството на над 1,3 млрд. дози ваксина. С други думи: никакви изказвания, които да издават нежелание за ваксиниране или предпазливост от "съображения за сигурност".

 

В 2-минутното видео, целящо да докаже, че Шахин бил отказал да се ваксинира със собствения си препарат, са използвани кадри от 8-минутно интервю на Дойче Веле с него, излъчено на 22 декември 2020 година.

Освен това видео, в социалните мрежи в последно време се разпространяват и други стари интервюта на Угур Шахин, като всеки път целта е да се внуши, че създателят на ваксината няма доверие в собствения си продукт.

 

Както в случая с видеото на ДВ, едно интервю на SWR от 21 декември 2020 също е било манипулирано и съкратено само до въпроса защо Шахин все още не се е ваксинирал. Публикувано е в Ютюб чак тази година - през октомври, когато е споделено от множество юзъри. При това във въпросното интервю Угур Шахин изрично заявява: „Разбира се, че с голяма радост бих се ваксинирал, когато това стане възможно“.

 

Истината

 

Към момента, в който са проведени двете цитирани интервюта, 55-годишният тогава създател на BioNTech не е имал право да се ваксинира, тъй като ограничените налични количества от ваксината по онова време бяха разпределяни с приоритет само сред най-възрастните и най-рисковите групи от населението.

На 19 март 2021 година Угур Шахин и неговата съпруга Йозлем Тюреджи обявиха официално, че те и техният екип от сътрудници междувременно са ваксинирани.

 

А наскоро агенция Ройтерс съобщи, че според говорител на BioNTech Угур Шахин си е поставил първата доза от ваксината още в началото на 2021 година, а бустерната доза - преди няколко седмици. Казано накратко: разпространяваните в социалните мрежи твърдения, че създателят на ваксината срещу Ковид-19 не желаел да се имунизира, са напълно безпочвени.

Станете почитател на Класа