След разговора на Путин с Байдън...

След разговора на Путин с Байдън...
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.12.2021
  • Сподели:

Украинските власти са готови да направят отстъпки на Русия, но само ако Москва също предприеме подобни стъпки. Това заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба в ефира на британския телевизионен канал Sky News. В същото време дипломатът подчерта, че думите му не се отнасят до въпроси, чувствителни за сигурността на държавата, включително интеграционните процеси с ЕС и НАТО.

 

След разговора на Путин с Байдън Киев обяви готовността си да направи отстъпки

 

 

«Подхождаме към въпроса конструктивно и сме готови да направим отстъпки, но само при взаимни отстъпки от страна на Русия», заяви Кулеба, без да обясни какви може да са тези отстъпки.

 

Министърът отбеляза, че исканията на Русия относно бъдещето на Украйна трябва да бъдат рационални и законни и по никакъв начин да не противоречат на стремежите на Киев да стане част от западния свят.

 

«Исканията на Русия за отказване на Украйна от собствената й външна политика, за координация с Москва на процеса на интеграция в НАТО или за отказа на влизане на Киев във военния алианс са нелегитимни», каза дипломатът.

 

Кулеба изрази увереност, че в случай на ескалация на конфликта в Донбас западните съюзници на Украйна ще въведат «безпрецедентни санкции» срещу Русия, което ще доведе до истинска катастрофа в руската икономика.

 

По-рано, на 7 декември, Владимир Путин и Джо Байдън проведоха разговори чрез видеовръзка. По време на разговора между двамата лидери беше поставен въпросът за евентуалното членство на Украйна в НАТО. Руският президент посочи пред американския си колега, че подобен сценарий е неприемлив с оглед появата на значителна заплаха за сигурността на Руската федерация.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа