Виртуалната среща Путин - Байдън

Виртуалната среща Путин - Байдън
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.12.2021
  • Share:

Въпросът за Украйна и кризата в региона на Донбас, на фона на липсата на напредък в спазването на споразуменията от Минск от 2015 г. - "основа за мирно решение, което няма алтернативи", както подчерта Кремъл - бе ключов в разговора на лидерите.


Владимир Путин е отговорил на обвиненията на Джо Байдън за предполагаемия "заплашителен" характер на движенията на руските войски близо до границите с Украйна и е заявил по време на телеконференцията със своя американски колега „Русия не трябва да носи отговорност за ескалацията на напрежението, тъй като НАТО предприема опасни опити за милитаризиране на украинската територия и увеличава военните си възможности в околностите на Русия", съобщи Кремъл в изявление за резултатите от виртуалната среща.


Изправена пред тази ситуация, „Москва би искала да получи надеждни и правно обвързващи гаранции, които изключват разширяването на НАТО на изток и разполагането на офанзивни оръжейни системи в съседни страни", се добавя в изявлението на руското президентство.


Путин даде конкретни примери, демонстриращи „разрушителната линия на Киев, която противоречи на споразуменията от Минск", и изрази „сериозни опасения относно провокативните действия на Киев срещу Донбас".


Президентът на Съединените щати Джо Байдън изрази пред руския си колега Владимир Путин дълбоката загриженост, която Съединените щати споделят със своите европейски съюзници във връзка с предполагаемото увеличаване на руските военни сили в районите в близост до Украйна, съобщи Белият дом в изявление.


Северноамериканският президент показа ясно, че „САЩ и европейските съюзници ще отговорят със силни икономически и други мерки в случай на военна ескалация", се казва в изявлението. Байдън повтори подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, като същевременно призова за разведряване и връщане към дипломацията.


Двамата президенти се съгласиха да поверят на своите представители започването на консултации по посочените въпроси и проблеми.


Наред с други въпроси, лидерите обмениха мнения относно киберсигурността, като подчертаха значението на продължаването на диалога по въпроса и сътрудничеството по законодателни и технически въпроси в борбата срещу киберпрестъпниците. Те обсъдиха и статута на международното споразумение за иранската ядрена програма, известно като Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), като изразиха надежда, че преговорите във Виена, които бяха подновени в края на ноември, ще бъдат конструктивни и ще позволят приемливо решения за всички участници. В този смисъл Путин подчерта, че е необходимо пълно прилагане на споразумението в първоначално установените рамки.


По отношение на двустранните отношения между Москва и Вашингтон президентите заявиха, че "сътрудничеството остава незадоволително", което се изразява в трудностите, които изпитват дипломатическите мисии на двете държави след експулсирането на служителите. Руският президент подчерта, че всичко това е резултат от политиката на американските власти, "които преди пет години започнаха да използват мащабни ограничения, забрани и масови експулсации на руски дипломати", на която Кремъл беше принуден да отговори по същия начин.


За да се нормализира ситуацията, а също и да се подобри други аспекти на отношенията между двете страни, Москва предложи да се премахнат всички ограничения, които в момента се прилагат за работата на дипломатическите мисии.

Станете почитател на Класа