Британски шеф на отбраната назова 4-те най-големи противници на Обединеното кралство

Британски шеф на отбраната назова 4-те най-големи противници на Обединеното кралство
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.12.2021
  • Share:

Новият началник на британския щаб на отбраната Тони Радакин посочи 4 конкретни държави като съперници, които в момента създават „ситуация, по-сложна и опасна за Обединеното кралство от последните 30 години".


„Светът несъмнено е по-проспериращ днес и въпреки това нашите перспективи за сигурност са много по-сложни и опасни, отколкото когато и да било през последните 30 години", каза адмиралът в реч във вторник, първата му като ръководител на въоръжените сили.


Радакин посочи Русия, Китай, Иран и Северна Корея като четирите основни съперници на Обединеното кралство и неговите съюзници.


Китай, твърди военният служител, "оспорва международните норми на поведение чрез лимитиране свободата на навигация, икономическо сплашване или дипломация на вълците".


„Русия представлява заплаха за нашите ценности и интереси, докато Иран и Северна Корея биха могли да представляват потенциални ядрена или балистична заплаха", каза Радакин.


В отговор, добави Радакин, британската армия трябва да се съсредоточи върху "операциите с високо въздействие, но малък отпечатък".


„Трябва да увеличим силата, която прилагаме във всички области, тъй като все повече политическата необходимост е от операции с голямо въздействие и малък отпечатък", каза той.


В речта си Радакин също призова за повече разнообразие във военните редици, особено за повече жени. Той също така засегна фалшивите отчети за разходи, подавани от някои военни за лична изгода, като например искане на фалшиви разходи за обучение.


„Не става дума за будност. Става дума за скръб. Огорчението от твърде малко жени, които не отразяват етническото, религиозното и когнитивното многообразие на нашата нация, не следват собствените ни ценности, независимо в уважението една към друга или простата почтеност при искането за разходи", отбеляза Радакин.

Станете почитател на Класа