Австралия се присъедини към дипломатическия бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин

Австралия се присъедини към дипломатическия бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.12.2021
  • Share:

Австралийският премиер Скот Морисън обяви, че страната му ще бойкотира дипломатически следващите зимни олимпийски игри, които ще се проведат в Пекин (Китай) през 2022 г. Решението, което няма да се разпростре и до австралийски спортисти, идва след като САЩ обявиха същата мярка в понеделник.


Океанската страна избра бойкота, с оглед на предполагаемите нарушения на човешките права от Китай срещу уйгурското малцинство. Мярката ще засегне и австралийски служители, които вече са в азиатската държава, уточнява ABC News.


„Разделям много въпросите на спорта и тези политически въпроси. Австралия няма да отстъпи от силната ни позиция в защитата на интересите на Австралия", каза пред репортери премиерът, цитиран от The Australian.


Отговаряйки на въпроса дали бойкотът може да доведе до икономически или политически санкции от страна на Китай, Морисън отхвърли възможността. „Това би било напълно и абсолютно неприемливо и няма да има никаква причина за това", каза той.


От своя страна Олимпийският комитет на страната, който предвижда изпращането на около 40 спортисти на Олимпийските игри, похвали хода. „Правата на човека са изключително важни, но претегленото мнение на дипломатите е, че поддържането на отворени комуникационни канали е много по-шокиращо, отколкото затварянето им", се казва в изявление на организацията.


До момента Пекин не е реагирал на решението на Канбера. Властите на азиатския гигант обаче вече осъдиха решението на Вашингтон, наричайки го "идеологически предразсъдъци".

Станете почитател на Класа