Директорът на ЦРУ: Американското разузнаване е фокусирано в криптовалутите

Директорът на ЦРУ: Американското разузнаване е фокусирано в криптовалутите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.12.2021
  • Share:

При участие в среща на върха с изпълнителните директори на The Wall Street Journal, Уилям Бърнс, директор на Централното разузнавателно управление, призна, че управлението е фокусиран към крипто пазара и работи в тази област, с което потвърди слуховете за участието на американското разузнаване в света на криптовалутите.


„Моят предшественик го беше започнал", призна Бърнс, очевидно позовавайки се на бившия изпълняващ длъжността директор на ЦРУ Дейвид Коен, въпреки че може да е и Джон Бренан, Майк Помпео или Джина Хаспел, като се има предвид, че всички те са отговаряли за агенцията през последните пет години.


Предишният екип, каза той, „стартира серия от крипто-фокусирани проекти, като по този начин се е заел да разгледа последствията от втори и трети порядък, както и да помогне на колеги в други правителствени ведомства да предоставят солидни разузнавателни данни за това, което те виждат".


По този начин директорът на ЦРУ отговори на въпроса дали експертите му са в състояние да спрат изнудващи атаки от типа „рансъмуер", извършвани от чужбина, тоест такива, които заразяват устройството и правят невъзможно функционирането му, докато жертвата не плати определен откуп, който киберпрестъпниците често изискват в биткойни.


Бърнс отговори, че предизвикателствата, представени от крипто пазара, могат да имат огромно въздействие върху САЩ, добавяйки, че „разбирането как работят криптовалутите и блокчейн технологията е важен приоритет за ЦРУ, изискващ ресурси и внимание".


Въпреки че не сподели подробности за това как агенцията възнамерява да противодейства на кибератаките от този тип, той намекна, че те се стремят да достигнат до финансовите структури на престъпниците, които използват криптовалутите за изнудване.

Станете почитател на Класа