Разкриха тайната сделка на Apple с Китай за 275 милиарда долара

Разкриха тайната сделка на Apple с Китай за 275 милиарда долара
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.12.2021
  • Share:

Съобщава се, че главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук е подписал с китайските власти „тайна" сделка за 275 милиарда долара, за заобикаляне на ограниченията върху дейността на компанията му, според новопубликувани вътрешни документи на компанията.


Подписано през 2016 г., масивното петгодишно споразумение включва обещание от Apple да стимулира китайската икономика чрез инвестиции и други бизнес начинания, според доклад на Information, който се основава на интервюта с вътрешни лица и документи на Apple.


Твърди се, че сделката е подписана с китайската национална комисия за развитие и реформи, след като Кук направил няколко пътувания до страната, по време, когато Apple се сблъсква със серия от регулаторни действия от правителството, които се отразили негативно на бизнеса му. Служителите в Пекин смятали, че " компанията не допринася достатъчно за местната икономика", съобщава изданието.


Кук се опитал да лобира пред китайското правителство през 2016 г., тъй като то прилагало мерки, които биха увредили системите App Store, iCloud и Apple Pay на компанията му и водело до намаляване на продажбите на iPhone за известно време.


Освен че се съгласил да създаде поредица от нови места за търговия на дребно, инициативи за възобновяема енергия и центрове за научноизследователска и развойна дейност в цял Китай, Кук бил обещал, че неговата фирма ще работи заедно с китайски учени и местни производители и дори ще купува компоненти от доставчици в страната. „В замяна на необходимата подкрепа и помощ от правителството, Apple ще расте заедно с китайските предприятия, за да постигне взаимни изгоди и печеливша ситуация".


Скоро след предполагаемата сделка, Apple публично обяви инвестиция от 1 милиард долара в китайския конкурент на Uber, Диди Чуксинг, през май 2016 г., което според Кук „предлага шанс да научим повече за определени сегменти от китайския пазар". Същата година той също така обяви голяма сделка с водещия производител на вятърни турбини в страната, Xinjiang Goldwind Science and Technology, и направи планове за преместване на iCloud операциите в Китай през 2017 г. До 2018 г. беше създаден фонд за зелена енергия от 300 милиона долара, всички изглежда в съответствие с петгодишното споразумение.


Бизнесът на Apple в Китай изглежда се е възстановил значително след регулаторната репресия през 2016 г., поставяйки тримесечен рекорд за приходи от 68 милиарда долара през миналото лято, докато продължава да отваря нови магазини и изследователски центрове. Китай сега представлява около една пета от общите продажби на Apple, според доклада.

Станете почитател на Класа