Байдън изключи варианта САЩ да изпратят войски, които да защитят Украйна срещу Русия

Байдън изключи варианта САЩ да изпратят войски, които да защитят Украйна срещу Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.12.2021
  • Share:

По-рано бе съобщено, че на посолството на САЩ в Москва е връчена протестна нота, предупреждаваща за опасните последици от военната дейност на американците и страните-членки на НАТО край руските граници

 

 

 

Президентът на САЩ Джо Байдън изключи възможността страната му да изпрати войски, за да защитят Украйна, но заплаши Русия с безпрецедентни санкции, ако нападне своята съседка, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Байдън говори днес - ден след като проведе двучасов видеоконферентен разговор с руския си колега Владимир Путин.

"Вариантът Съединените щати да изпратят военни сили, за да защитят Украйна, не е на масата", каза американският президент пред репортери. Той се аргументира, че САЩ имат морално и правно задължение да защитават съюзниците си от НАТО, ако бъдат нападнати, но бившата съветска република не е член на Северноатлантическия съюз.

"Предупредих Путин, че Съединените щати ще наложат на Русия санкции, каквито той никога досега не е виждал, в случай на руска атака", каза в същото време Байдън.

Американският президент изрази увереност, че руският му колега е разбрал посланието.

Байдън заяви, че се надява до утре да бъдат обявени срещи на най-малко четири водещи страни от НАТО с Русия, за да бъдат обсъдени нейните безпокойства във връзка с алианса.

"По време на тези разговори ще бъдат дискутирани начини за понижаване на температурата на Източния фронт", добави той.

Съединените щати, НАТО и Украйна обвиняват Русия, че е струпала на украинската граница войски, за да нахлуят в съседната страна. Москва отрича да има такива намерения.

Москва на свой ред изразява опасения по повод желанието на Украйна да се присъедини към НАТО.

По-рано днес бе съобщено, че на посолството на САЩ в Москва е връчена протестна нота, предупреждаваща за опасните последици от военната дейност на американците и страните-членки на НАТО. Съответното стана ясно от коментар на официалния представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предаде Агенция "Фокус".

Захарова подчерта, че военната активност на САЩ и страните от НАТО по периметъра на руските граници, включително полети на военни самолети и опасни маневри на военноморски кораби, продължава да набира скорост.

„В същото време съюзниците от Алианса преминаха към провокации срещу самолети на гражданската авиация,“ подчерта Захарова. Това според Москва застрашава сигурността на въздушното пространство и човешките животи като цяло.

„Във връзка с тези провокативни действия на 8 декември на посолството на САЩ в Москва беше връчена протестна нота, предупреждаваща за опасните последици от подобно безразсъдство“, каза говорителят на външнополитическото ведомство в Москва.

 

 

Станете почитател на Класа