Светът не трябва да разчита на обещанията на САЩ

Светът не трябва да разчита на обещанията на САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.12.2021
  • Share:

Dagens Nyheter: светът не трябва да разчита на обещанията на САЩ

Няма особено съмнение, че държавният секретар на САЩ не е безразличен към съдбата на Европа, пише Dagens Nyheter. Авторът на статията задава друг въпрос: доколко реални са обещанията, които Блинкен дава от името на администрацията на Байдън. Журналистът посочва проблемите, натрупани в Държавния департамент и Белия дом като цяло, и предлага да се замислим дали да разчитаме на САЩ.

 

Dagens Nyheter (Швеция): Светът не трябва да разчита на обещанията на САЩ

 

 

Разбира се, няма особено съмнение, че държавният секретар на САЩ го е грижа за Европа.

Въпросът е доста различен: какво наистина може да направи Антони Блинкен, който е на посещение в Швеция, ако собствената му външна политика в родината му е станала обект на ожесточени и омразни спорове.

Обикновено го наричат ​​дипломат на дипломатите — този човек често е с много мек тон, той пристига в Стокхолм в четвъртък за среща на външните министри като част от работата на ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа). 59-годишният държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен е посветил половината си живот на международната политика и е служил като съветник по външната политика и политиката на сигурност на Джо Байдън и демократите през последните няколко десетилетия.

 

Например, Блинкен беше в същата стая в Белия дом през май 2011 г., когато тогавашният президент Обама и неговият персонал наблюдаваха операцията на специалните сили на САЩ, която уби лидера на терористите Осама бин Ладен в Пакистан.

 

Той пое поста външен министър през януари с намерението да направи Съединените щати активен и ангажиран играч на световната арена. Подобно на Байдън, Блинкен иска Съединените щати да спазват международните споразумения, да участват в международни организации и да се консултират със съюзниците си по всичко — от борбата с тероризма до справянето с Китай и Иран.

 

Антъни Блинкен има силни връзки с европейския континент. Той е прекарал част от детството си в Париж, а вторият му баща оцелява след ужасите на Аушвиц и Дахау.

 

Двуезичието му беше полезно, когато се срещна с френския президент Еманюел Макрон в началото на октомври, за да се опита да възстанови доверието след токсичната кавга за подводниците. Това се случи, след като Австралия се отказа от многомилиардния договор с Франция, за да се присъедини към пакта за сигурност със САЩ и Великобритания.

 

Антъни Блинкен сега е силно критикуван у дома си за хаотичното отстъпление от Афганистан. Всъщност решението за прекратяване на военната мисия там беше много силно подкрепено от много изморените от войната американци. Но хаотичното изтегляне на САЩ от страната и бързото завземане на властта от талибаните вбесиха политическите противници. Много висши републиканци поискаха Антъни Блинкен да се оттегли.

За президента Байдън хаосът в Кабул беше началото на много трудна есен и провокира постоянен спад в рейтинга му на одобрение. В Съединените щати спекулират какво ще се случи на президентските избори през 2024 г. и, първо, дали Байдън наистина ще се кандидатира за още един мандат, и второ, дали Доналд Тръмп ще има шанс да се върне в Белия дом.

 

Този дебат е като спица в колелото за служители като Антъни Блинкен.

Ще се осмели ли светът наистина да разчита на обещанията на Съединените щати, когато всичките им цели могат да се променят драстично със смяната на властта след няколко години?

 

За Блинкен ще бъде трудно да убеди другите да приемат сериозно големите му амбиции и добрите му намерения в подобна ситуация. Защото този дипломат на дипломатите не е в състояние да строи мостове над пропастите, отворили се в собствения му дом.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа