Morgan Stanley идентифицира най-голямата заплаха за финансовия пазар

Morgan Stanley идентифицира най-голямата заплаха за финансовия пазар
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.12.2021
  • Share:

Не последиците от новия вариант Омикрон трябва да тревожат инвеститорите в акции: според стратезите в Морган Стенли най-голямата заплаха за фондовия пазар може да представлява възможното ускорено намаляването на покупките на активи от Федералния резерв на САЩ (ФЕД).


„Намаляването на покупките на активи ограничава пазарите и ще доведе до по-ниски оценки, както винаги на всеки етап от възстановяването", коментираха експертите, след като президентът на Фед, Джером Пауъл, спомена, че е възможно ускорено намаляване за стимулиране на американската икономика в борбата й срещу нарастващия инфлационен натиск.


Според специалисти от Morgan Stanley в резултат на промените в паричната политика индексът S&P 500, който включва най-големите американски компании по капитализация, ще спадне. Те също така смятат, че инвеститорите ще започнат да искат много по-високи премии за риск, тъй като очакват официалният дългосрочен лихвен процент да бъде значително по-висок от сегашния.


Що се отнася до Омикрон, JPMorgan прогнозира миналата седмица, че пазарите ще продължат да се покачват въпреки разпространението на новия вариант на коронавирус. Банката смята, че появата му трябва да се разглежда „в контекста на по-голям естествен и ваксинно придобит имунитет, по-ниска смъртност и нови средства за лечение".


Стратезите прогнозират, че постепенното нормализиране на финансовите пазари след пандемията ще продължи през 2022 г.

Станете почитател на Класа