Китай отговори на бойкота на САЩ на Олимпиадата в Пекин

Китай отговори на бойкота на САЩ на Олимпиадата в Пекин
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.12.2021
  • Share:

След като Вашингтон обяви дипломатически бойкот на предстоящите зимни олимпийски игри, Пекин отвърна на удара, заявявайки, че американските лидери не са били поканени на събитието и разкри този ход като "политическа манипулация".


Попитан за бойкота, обявен от администрацията на Байдън по-рано в понеделник, говорител на китайското посолство в САЩ Лиу Пенгю каза пред Ройтерс, че решението противоречи на духа на Олимпиадата, но няма да има отрицателен ефект върху игрите, насрочени в Китай през февруари 2022.


„Подобен претенциозен акт е само политическа манипулация и сериозно изкривяване на духа на Олимпийската харта. Всъщност никой няма да се заинтересува дали тези хора идват или не и това няма да има никакво влияние върху успешното провеждане на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. Никаква покана не е отправена до американски политици, така че този дипломатически бойкот просто идва от нищото", каза той.


Лиу отиде още по-далеч в последваща публикация в Twitter, споделяйки графика с текст, осъждащ състоянието на демокрацията в Съединените щати. „Американската система се основава на игра на пари в политиката, управлявана от малцинствен елит и в криза на доверието".


Докато администрацията на Байдън отбеляза, че на американските спортисти все още ще бъде разрешено да се състезават на Олимпийските игри, прессекретарят на Белия дом Джен Псаки каза, че американски служители няма да присъстват, позовавайки се на предполагаемите „престъпления срещу човечеството срещу етнически и религиозни малцинства в китайската провинция Синдзян и други нарушения на правата на човека".


Китайското външно министерство осъди този ход скоро след обявяването му, като говорителят Джао Лиджиан предупреди за „решителни контрамерки". Посолството на Пекин в Чешката република също препоръча на Вашингтон да „престане да се самоласкае" и предположи, че американските служители не са били поканени на игрите.


Служители на Байдън публично обсъждаха потенциален бойкот от известно време, въпреки че не беше ясно дали администрацията ще го обяви след сравнително приятелската виртуална среща с китайския президент Си Дзинпин миналия месец. Въпреки призивите от Пекин през миналата седмица за преследване на по-позитивни връзки, Байдън очевидно предприема по-конфронтационен подход, след като многократно нарече Китай „главният конкурент на САЩ и заплаха в Индо-Тихоокеанския регион, която трябва да

Станете почитател на Класа