"Изобретателят" на биткойн спечели съдебен спор в САЩ и задържа 50 милиарда долара в криптовалути

"Изобретателят" на биткойн спечели съдебен спор в САЩ и задържа 50 милиарда долара в криптовалути
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.12.2021
  • Share:

Компютърният учен Крейг Райт, който твърди, че е създател на биткойн и е митичният Сатоши Накамото, автор на най-популярната криптовалута в света, излезе победител от съдебния процес, заведен срещу него от близките на неговия починал търговски партньор Дейвид Клейман и запази за себе си и втората половината от огромната сума в биткойни, претендирана от ищците.


Семейството на Клейман се опита да убеди съда, че Райт им дължи половината от 1,1 милиона биткойни, оценени на десетки милиарди долари, и настоя, че Клейман и Райт са създали биткойна заедно в партньорство.


1,1 милиона биткойни, върху които се фокусира съдебният процес - с приблизителна стойност от 50 милиарда долара по цената от понеделник - се считат за първите, създадени чрез копаене и могат да бъдат собственост само на лице или образувание, участвало в процеса от самото начало.


Окръжният съд на САЩ за Южния окръг на Флорида постанови в понеделник, че Райт не дължи нищо на семейството на бившия си партньор и единственото нещо, на което има право, са 100 милиона долара права върху интелектуална собственост, които ще са насочат към съвместното предприятие на двамата мъже.


Главният адвокат на подсъдимия Андрес Риверо потвърди в изявление, цитирано от AP, че "съдебното решение е огромна победа за него". Процесът продължи цяла седмица и защитата на Райт твърдеше, че докато клиентът му и Дейвид Клейман са били приятели и са работили заедно, тяхното сътрудничество няма нищо общо със създаването на Bitcoin и ранните операции.


И до ден днешен никой не знае със сигурност кой е създал биткойн, така че случаят "Клейман срещу Райт" привлече вниманието на интересуващите се от криптовалути. Говори се, че изобретателят на криптовалутата е някой си Сатоши Накамото, име, което в дигиталната общност се смята само за псевдоним, зад който може да стои както отделен човек, така и група хора.
През октомври 2008 г. Накамото - което може да се преведе от японски като "в центъра на" - публикува документ с първото описание на биткойн и оперативния протокол за това каква ще бъде нова цифрова валута, суверенна и независима от правителства и регулаторни органи . Няколко месеца по-късно започва добивът на биткоин.


От 2016 г. Райт твърди, че е Накамото, но мнозина възприемат това твърдение със скептицизъм. Всъщност многократно той е бил молен да прехвърли малка част от своите биткойни в друг акаунт, за да покаже, че е толкова богат, колкото твърди, че е. Сега крипто ентусиастите се надяват, че Райт ще изпълни обещанието си: да дари голяма част от своите биткойн резерви на благотворителни организации, ако спечели съдебния спор.

Станете почитател на Класа