Китай напредва два пъти по-бързо от САЩ в космическата надпревара

Китай напредва два пъти по-бързо от САЩ в космическата надпревара
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    07.12.2021
  • Сподели:

„Китай напредва в развитието на своя космически потенциал с два пъти по-висока скорост от Съединените щати и може да стане световен лидер в тази област до края на това десетилетие", каза в събота генерал Дейвид Томпсън, заместник-началник на операциите на Космическите сили на САЩ, цитиран от портала Defense One.


„Фактът, че по същество китайците изграждат, разгръщат и надграждат своите космически възможности средно два пъти по-бързо от нас, означава, че много скоро, ако не започнем да ускоряваме нашите възможности за развитие и доставка, те ще ни надминат. За такъв сценарий 2030 г. не е неразумна оценка", каза висшият военен по време на панелна дискусия на форума за национална отбрана на Рейгън в Калифорния.


Забележките на Томпсън бяха посрещнати с одобрение от конгресмена от Демократическата партия Джим Купър, настоящ председател на подкомисията за стратегическите сили на Комитета по въоръжените сили.


„По дяволите, да", възкликна законодателят на въпрос дали Вашингтон и Пекин в момента се състезават в космическа надпревара, съобщи CNN.


От друга страна, Купър съжалява, че космическите сили на САЩ не напредват заедно с частния космически сектор на страната, настоявайки към този клон на въоръжените сили. да проявявате много повече креативност.


„За да бъдем наистина превъзходни, трябва да надхвърлим въображението на Илон Мъск, въображението на Джеф Безос, както и портфейлите им. Бюджетът на Космическите сили в момента е 17 милиарда долара, което е много пари, но като се има предвид колко е важен е космосът, правим ли достатъчно?", попита той.

Станете почитател на Класа