Китай: „Демокрацията в САЩ е загубила блясъка си"

Китай: „Демокрацията в САЩ е загубила блясъка си"
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    07.12.2021
  • Сподели:

Министерството на външните работи на Китай публикува тази неделя на уебсайта си годишния доклад, наречен "Състоянието на демокрацията в САЩ", с цел да разкрие недостатъците на политическия режим на тази страна.


„САЩ наричат себе си „Град на хълма" и „Фар на демокрацията" и твърдят, че тяхната политическа система е създадена да защитава демокрацията и свободата. Въпреки това визията за демокрация днес е загубила блясъка си в Америка. Самозваната американска демокрация сега е силно засегната от политиката на парите, управлението на елита, политическата поляризация и нефункциониращата система", се подчертава в документа.


Според китайското външно министерство "САЩ са типична страна, доминирана от елитна класа. Политическият плурализъм е само фасада. Малък брой елити доминират в политическата, икономическата и военната сфера. Те контролират държавния апарат и процеса на създаване на политики, манипулират общественото мнение, доминират в бизнес общността и се ползват с всякакви привилегии" .


Докладът подчертава, че функцията за контрол и баланс, която е създадена за предотвратяване на злоупотреба с власт, е изкривена в американската политическа практика. „Политическата поляризация продължава да нараства, като двете партии стават все по-разделени в политическия дневен ред и техните области на консенсус са значително намалени", се казва в документа.
В него се казва „Расизмът е незаличимо петно върху демокрацията в Америка". защото в своята история американското общество преживява от време на време „рецидиви" в проблема с расовата дискриминация". Освен това, цитирайки повишаването на коефициента Джини (мярка за неравенство) до едно от най-високите нива от 50 години, китайското външно министерство заключи „САЩ са най-поляризираната страна сред всички на Запад по отношение на разпределение на богатството".


Освен това демокрацията в американски стил се превърна в „игра на парична политика". "Всъщност гражданите имат само ограничено право на политическо участие. Неравенството в икономическия статус се е превърнало в неравенство в политическия статус."


Що се отнася до външната политика, в документа се отбелязва, че "САЩ имат навика да се намесват във вътрешните работи на други страни, за да търсят смяна на режима и да поставят проамерикански правителства. Въпреки това, износът от САЩ на тяхната марка демокрация със сила предизвика хуманитарни бедствия в няколко страни". Освен това в доклада се подчертава, че за дълъг период от време САЩ са упражнявали своята финансова и технологична хегемония, прибягвайки до използването на своята „голяма тояга под формата на едностранни икономически санкции".


В крайна сметка докладът посочва „В момента е наложително американската нация да положи усилия за гарантиране на демократичните права на собствения си народ и да промени подхода си към външната политика, като поема повече отговорности и се въздържа от използването на своите ценности. за да разделя света на различни лагери".

Станете почитател на Класа