Принц Хари отрича да е замесен в скандала със саудитски дарител

Принц Хари отрича да е замесен в скандала със саудитски дарител
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    07.12.2021
  • Сподели:

Принц Хари отрече каквото и да е участие в скандала „Пари срещу почести", включващ принц Чарлз и саудитски милиардер, настоявайки, че е „изразил загриженост" относно мотивите зад пищните дарения на последния.


Изявлението беше направено от представител на херцога на Съсекс в отговор на доклад на Sunday Times, хвърлящ светлина върху ролята на принц Хари в сделките с милиардера Махфуз Марей Мубарак бин Махфуз.


Според доклада принцът се е съгласил да се срещне с Махфуз през 2013 г. след дарение от 50 000 британски лири за неговата благотворителна организация, като милиардерът намекнал за допълнителни щедри вноски. Твърди се, че двамата се срещнали в пъб в Челси, обсъждайки благотворителната организация на херцога, а след това отново в британската кралска резиденция Кларънс Хаус. В доклада се твърди, че тази поредица от срещи проправила пътя на Махфуз да получи достъп до бащата на Хари, принц Чарлз.


Говорителят на принца отрече твърдението на вестника, като обвини "Таймс", че е "умишлено неясен в опит да създаде фалшифицирана връзка между принц Хари и продължаващия скандал с пари за почест, включващ принц Чарлз и Махфуз."


Говорителят настоя „Принц Хари е имал само една планирана среща със саудитския бизнесмен и не го е запознал с членове на кралското семейство, като същевременно е изразил опасения относно причината за щедрото дарение на Махфуз".


Принц Хари прекъснал всички връзки с Махфуз през 2015 г. и не е приел никакви допълнителни дарения за благотворителност от мъжа, твърди говорителят.


Продължаващият скандал „Пари срещу почести" разтърси кралското семейство по-рано тази година, като „отрядът за знаменитостите" на Метрополитън полис разследвал случая, включващ „заподозрени от висок профил". Разследването вече доведе до падането на близкия помощник на принц Чарлз, Майкъл Фосет. Бившият личен камериер на наследника на британския трон се оттегли от ръководството на благотворителната организация на принца по-рано този месец.


Британските медии разкриха писмо, за което се твърди, че Фосет е написал до помощник на Махфуз през 2017 г., в което възхвалява „продължителната и най-нова щедрост" на милиардера. Писмото също така обещава подкрепа за получаване от милиардера на британско гражданство и рицарско звание.

 

Махфуз е посещавал многократно Великобритания през годините, срещайки се многократно с принц Чарлз, като кралският крал дори лично открива фонтан, кръстен в негова чест през 2014 г. Саудитският гражданин също беше удостоен с почетен CBE - версия на Ордена на Империята, запазена за чужденци – още през 2016 г. заради изключителните му „услуги за благотворителни организации в Обединеното кралство".

Станете почитател на Класа