Руските мъжки тенис звезди спечелиха историческа Купа Дейвис

Руските мъжки тенис звезди спечелиха историческа Купа Дейвис
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    07.12.2021
  • Сподели:

Отборът на Руската тенис федерация (RTF) спечели титлата за Купа Дейвис за първи път от 2006 г., след като победи Хърватия във финала в неделя в Мадрид.


Силно нахъсаните руснаци постигнаха неоспорима преднина с 2-0, след като Даниил Медведев победи бившия шампион на US Open Марин Чилич в последователни сетове, 7-6 (9-7) 6-2, във втория мач на сингъл.


Андрей Рубльов по-рано през деня насочи Русия с упорита победа в своя мач на сингъл срещу смелия 23-годишен хърватин Борна Годжо, 6-4 7-6 (7-5).


Резултатите означаваха, че двубоят на двойки срещу Хърватия беше без значение, като Русия взе титлата за първи път, откакто победи Аржентина в Москва преди 15 години.


Неделният финал в Испания беше първият път, когато руски отбор достигна до този етап на турнира - който е най-престижният в мъжкия международен отборен тенис - откакто се изправи срещу САЩ през 2007 г.


Русия вече е печелила Купа Дейвис три пъти в прославената история на турнира, като другите им титли са през 2002 г. срещу Франция в Париж, както и триумфа им срещу Аржентина в Москва през 2006 г.


С Медведев и Рубльов в редиците си - които са класирани съответно на второ и пето място в света - руският отбор беше сред силните фаворити за тазгодишните финали за Купа Дейвис с 18 нации, където официално се състезаваха под знамето на националната тенис федерация поради продължаващите санкции на WADA.


Заедно с Медведев и Рубльов бяха Карен Хачанов и Аслан Карацев, и двамата в топ 30, които изиграха ролята си в мачовете на двойки по пътя към титлата, Евгений Донской също беше в списъка.


Неделният триумф беше особено горд момент за 73-годишния руски капитан Шамил Търпищев, който е най-дългогодишният капитан за Купа Дейвис.


Русия вече държи най-престижните международни отборни титли както в мъжкия, така и в женския тенис, след като успехът в неделя в Испания последва триумфа в Купата на Били Джийн Кинг (известна преди като Фед Къп) от женските руски звезди през ноември.

Станете почитател на Класа