Проституция, деца войници и принудителен труд - това е модерното робство

Проституция, деца войници и принудителен труд - това е модерното робство
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.12.2021
  • Сподели:

Традиционното разбиране за робството най-често се свързва с представата за хора, оковани във вериги и превозени с кораби, за да бъдат продадени на някой пазар като движима стока.

 

Това е остарялото схващане, което оставя и погрешното впечатление, че една от най-древните практики в човешката цивилизация отдавна е забравена.

 

В началото на 21-и век обаче това съвсем не е така, а робството просто е намерило нови форми на развитие.

 

Днес над 40 милиона души по света се считат за жертви на някаква форма на робство

 

От трудови лагери в Северна Корея, през публични домове в Европа или бойни полета на Близкия Изток и Африка, днешните жертви на робството могат да бъдат деца войници в Уганда, индийци, родени с наследствени дългове, танцуващи момчета в Афганистан, шивачи в Бангладеш или пък домашни прислужници където и да е другаде по света.

 

Така, ако се смята, че в периода 15-19-и век над 13 милиона души са били заловени и продадени като роби от Африка, то днес можем да говорим за повече от 40 милиона в глобален мащаб. Данни на Международната организация на труда към ООН за 2019 г. показват, че една четвърт от тях са деца, а 71% от всички жертви на робството са жени и девойки.

 

В световен близо 25 милиона души са свързани с принудителен труд, над 15 милиона живеят в принудителни бракове, а близо 5 милиона са жертви на сексуална експлоатация

В световен близо 25 милиона души са свързани с принудителен труд, над 15 милиона живеят в принудителни бракове, а близо 5 милиона са жертви на сексуална експлоатация

 

Това са хора, които не е задължително да бъдат собственост на други или пък да са разменяни и продавани като стока. При всички положения обаче модерните роби нямат възможност да напуснат по собствена воля и пряко или непряко биват експлоатирани физически или психически.

 

В световен план близо 25 милиона души са свързани с принудителен труд, което означава, че работят против волята си или под заплаха, сплашване или принуда. Смята се, че още над 15 милиона живеят в принудителни бракове, а близо 5 милиона са жертви на сексуална експлоатация.

 

Други над 4 милиона души пък са поставени в робски труд от собствените си правителства, които използват насилствени методи за задължителна военна служба или принудителен труд.

 

Малко повече от две години след данните на ООН, в условията на пандемия и глобална икономическа криза, по всяка вероятност тези цифри и проценти да са увеличени.

 

Жертвите на сексуален трафик често са примамени от обещанието за работа и по-добър живот. Сексуалната експлоатация може да се прояви и като форма на дългово робство, като трафикантите принудят жертвите си да работят, за да плащат за своя транспорт или квартира.

Жертвите на сексуален трафик често са примамени от обещанието за работа и по-добър живот. Сексуалната експлоатация може да се прояви и като форма на дългово робство, като трафикантите принудят жертвите си да работят, за да плащат за своя транспорт или квартира.

 

Робството е най-разпространено в бедни държави с уязвими малцинства, но съществува и в развити страни. Милиони хора от различни части на света практически предоставят безвъзмезден труд при изключително тежки условия в мини, фабрики, бардаци, на полето или пък ловят риба в океана. В повечето случаи хората, които извличат ползи от това, действат безнаказано.

 

Най-разпространеният вариант е дълговото робство, което се свързва с предоставянето на труд срещу заем или за изплащане на дълг, наследен от роднини. Това е особено популярна практика в Индия и като цяло в региона на Южна Азия.

 

Въпреки, че Индия е една от най-големите икономики в световен мащаб, там живее и една голяма част от най-бедното население на планетата с доходи под 2 долара на ден. Официално отдавна са премахнати кастовите системи и принудителното полагане на труд, но социалното разделение остава много силно изразено.

 

Това се вижда в множество случаи, при които цели фамилии са принудени в продължение на поколения да работят принудително, без да имат възможност да изплатят определен дълг. Практиката е особено характерна за най-ниската каста при индуистите ("недосегаемите", защото не са достойни някой да ги приближи), както и при други религиозни и етнически малцинства.

 

Най-често порочният кръг започва с искане на заем за извършването на погребение, сватба, лечение или друг сериозен семеен разход. Впоследствие лихвите се трупат, а заемодателят има всички права да принуждава членовете на семейството да работят за него в продължение на поколения.

 

Подобни практики има обаче не само на азиатския континент. Мавритания, например, е държава, където около 20% от населението е обвързано с наследствени дългове и свързано с тях робство. Там децата задължително наследяват дълговете и статута на своите майки.

 

Сексуалната експлоатация и принудителните бракове са други две форми на модерното робство.

 

Това са и класически примери от Европа през последните три десетилетия след края на Студената война, когато хиляди жени от бившите социалистически държави стават жертви на фалшиви обещания за по-добър живот на Запад, но в крайна сметка се озовават в публични домове, масажни студия или барове, управлявани от източноевропейски престъпни банди.

 

Деца, най-вече момичета, могат да попаднат в робство и чрез принудителни бракове. Най-често в Африка и Близкия изток момичета могат да бъдат част от междуфамилни съюзи, включващи транзакции на пари и натура. Над 44% от жертвите в подобни случаи са момичета под 15 години.

 

Домашното робство също продължава да бъде популярна практика. Частните домове са скрити от властите и потенциалните податели на сигнали, което ги превръща и в идеални места. Най-често жертвите са мигранти, жени и деца, подлагани на икономически, психически и физически контрол, включително насилие.

 

С малко възможности за защита в чужда държава, те самите рядко посмяват да подадат оплакване без значение дали става за филипинец в Израел с изтекла виза или мексикански нелегален емигрант в Лос Анджелис.

 

Що се отнася до робство, което е контролирано на правителствено ниво, то тук най-ярко могат да изпъкват Северна Корея и Китай.

 

Според данни на различни правозащитни организации над един млн. уйгури от автономния регион Синдзян са затворени в работнически лагери из цялата страна без присъди или обвинения, като всичко това е представено под формата на различни програми за превъзпитание или квалификация.

 

Някои от хората имат правото на избор дали да бъдат изпратени във фабрика в другия край на страната, или да бъдат затворени в лагер.

 

По тази линия китайското правителство използва различен набор от високотехнологични инструменти, чрез които да следи и контролира 12-милионното тюркоезично мюсюлманско малцинство.

 

Данни на Human Rights Watch показват, че различни китайски технологични фирми сътрудничат на Пекин в това отношение.

 

Някои от тях подпомагат за следенето и цензурирането на уйгурите в социалните мрежи, чиято активност е анализирана от бази данни, сигнализиращи за "неприемливо поведение. По този начин много хора биват задържани в лагери заради всекидневни и напълно законни дейности.

 

В Северна Корея робството също се свързва с принудителния труд в лагери, мини или оризови полета.

 

Тук става въпрос преди всичко а политически затворници и хора, считани за опасни за режима в Пхенян. Севернокорейската система също така изпраща и десетки хиляди хора, които да работят срещу минимално или никакво заплащане в страни като Китай, Русия и държави от Африка. Приходите от подобна дейност се прибират от държавата, докато самите хора са принудени да работят в изключително тежки условия.

 

Бедност, маргинализация, расизъм, нестабилност, войни, природни катаклизми. Това са само част от многото причини, които могат да превърнат някой в модерен роб в една практика с приходи от над 150 милиарда долара годишно.

 

Робството е глобално, навсякъде около нас и най-добре процъфтява там където върховенството на закона липсва, а корупцията доминира.

Станете почитател на Класа