На фона на газовата криза Европа може само да се надява на мека зима и на добрата воля на Путин

На фона на газовата криза Европа може само да се надява на мека зима и на добрата воля на Путин
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.12.2021
  • Share:

Заради неспирното поскъпване на синьото гориво Европа е изправена пред поредната енергийна криза тази зима, съобщава N-TV.

 

Газохранилищата все още не са напълно запълнени, обемът на доставките от Русия е малък. Ситуацията се влошава от факта, че германската федерална мрежова агенция спря сертифицирането на Северен поток 2, който може да запълни дефицита. При сегашните обстоятелства Европа и Германия нямат алтернативи, така че те «могат да разчитат само на мека зима и на добрата воля на Путин», казват експерти.

 

N-TV: На фона на газовата криза Европа може само да се надява на мека зима и на добрата воля на Путин

 

 

На фона на продължаващата паника главата на Кремъл Владимир Путин обеща да увеличи износа в началото на ноември, веднага щом резервоарите за газ в Русия се напълнят. Но обемите останаха до голяма степен непроменени през последните седмици, отбелязва Ханс Кьониг, съдиректор и съосновател на консултантската фирма Aurora Energy Research:

 

 

 

 

„От Русия все още идва много по-малко природен газ, отколкото обикновено по това време на годината. Освен това напоследък времето беше необичайно студено и поради това потреблението на енергийни ресурси съответно се увеличи.

 

Така краткосрочната зависимост на Европа от Русия отново се увеличи.

 

А фактът, че в тази ситуация Германската федерална агенция за електропреносни мрежи спря сертифицирането на Северен поток 2, само влоши ситуацията.

 

Сега няма как да се да се разчита на бързото пускане на газопровода «Северен поток 2» и на доставката на липсващото синьо гориво, отбелязва СМИ.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа