Най-добрият танк от Втората световна война не е съветският Т-34

Най-добрият танк от Втората световна война не е съветският Т-34
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.12.2021
  • Share:

Британският историк Джеймс Холанд нарече американския «Шърман» M4 най-добрият танк от Втората световна война, въпреки факта, че това звание винаги е принадлежало на съветския Т-34. Това се посочва в статия на испанското издание ABC.

 

АВС скандално: Най-добрият танк от Втората световна война не е съветският Т-34

 

Холанд отбелязва, че американският танк, въпреки габаритите си, е бил достатъчно бърз, тежал е не толкова много и е можел да се произвежда масово без особени затруднения. Също така «Шърман» се използвал много по-често в сравнение с другите танкове в армиите на Европа.

 

В същото време Ото Кариус, немски танков ас по време на войната, нарече съветския танк Т-34 „най-опасният враг“.

Танкът М4 «Шърман»е основният американски среден танк през Втората световна война. Използван е от американската армия на всички територии на военните действия, а също така е доставян в значителни количества на съюзниците по програмата ленд-лийз.

 

Т-34 е съветски среден танк от периода на Великата отечествена война, произвежда се масово от 1940 г. Това е най-масивният танк на своята епоха. Много експерти, включително германски генерали, наричат Т-34 един от най-добрите танкове на Втората световна война.

 

По-рано беше съобщено как се е появил музеят на легендарния съветски танк от Великата отечествена война Т-34.

 

По-рано съобщихме:

 

Чувайки за Т-34, на лицето на всеки руснак веднага се появява усмивка, забелязва Мицухара Фурудзе. Те смятат този танк за „спасител на отечеството“ и „оръжие на голяма победа“. Когато немците за първи път видели Т-34 на бойното поле, изпаднали в паника. Как СССР успя да създаде такъв революционен танк?

Превод от JB Press (Япония):

 

JB Press (Япония): Т-34 - спасителят на човечеството

 

 

Когато в Русия говорят за войната в съветския период, обикновено имат предвид танка Т-34.

За руснаците и за жителите на бившия СССР Т-34 е спаситселното оръжие, довело до победата във Великата Отечествена война (в постсъветското пространство това е името за войната между Германия и СССР по време на Втората световна война), в което загинали близо 27 милиона човека.

 

Появата на Т-34 довела до революция в съвременното танкостроене.

 

Масовото производство на Т-34 започнало през 1940 г., година преди избухването на войната между Германия и СССР. Прототипът на танка е разработен в локомотивния завод в Харков под ръководството на инженер Михаил Кошкин. През същата година започва производството на части в Сталинградския тракторен завод и други съветски предприятия.

 

…Станало повече от ясно, че нацистка Германия, която укрепила военната си сила, като осигурила индустриалната си основа в Западна Европа, човешките и материалните ресурси, ще се превърне във враг на СССР както по отношение на идеологията, така и по отношение на геополитиката.

 

Затова създаването в най-кратки срокове на танкова мощ, способна да спре танковата дивизия на Вермахта, която била основната движеща сила за разширяването на хегемонията, станало неотложна задача за съветската Червена армия.

 

Т-34, върху който се възлагали такива надежди, притежавал невероятни характеристики. В резултат той останал в историята като танка, който революционизирал съвременното танкостроене.

 

Изключителна бойна мощ, отбранителна способност и мобилност.

 

На първо място, огневата мощ. На танка е монтирано 76-милиметрово оръдие, което можело да пробие бронята на основните чужди танкове от онова време и което можело да изстреля ефективни заряди както против вражеските укрепления, както и срещу пехотата.

 

На свой ред германските танкове били оборудвани с 37 или 50 милиметрови оръдия.

 

Второ, отбранителна способност. Корпусът на Т-34 — броня с дебелина 15-30 милиметра, стоманен корпус на кулата. Броята е почти перпендикулярна на хоризонталната плоскост. Изрязани са големи 45 мм бронирани плочи, които са заварени в корпуса под ъгъл и са част от него. Кулата е направена по подобен метод. Бронята е стояла под ъгъл 45-60 градуса, в резултат на което нейната действителна дебелина е 70-90 мм, в зависимост от ъгъла. Така в сравнение с останалите танкове отбранителната способност на съветския танк е увеличена в пъти.

 

Когато войната между СССР и Германия започнала през юни 1941 г., бронебойните снаряди на германските танкове трудно пробивали бронята на Т-34: нито отпред, нито отстрани, нито отзад.

 

Всъщност, когато за първи път се натъкнали на Т-34 в битка, германските войски изпаднали в паника.

В средата на Втората световна война по-голямата част от съветските военни фабрики, разположени в Украинкса ССР и в европейската част на Русия, са преместени източно от Волга, а също и отвъд Уралските планини до западната част на Сибир.

 

JB Press (Япония): Т-34 - спасителят на човечеството

 

По време на Втората световна война нацистка Германия произвежда приблизително 26 хиляди танка. Благодарение на високата производителност на работниците в тила на СССР от Т-34 били произведени 2,5 пъти повече.

 

Трето, мобилността. Т-34 беше оборудван с V-образен двигател с мощност 500 конски сили, за основа на който е взета авиационна силова установка. Танкът показал високи скоростни показатели (на равен терен максималната скорост била 55 километра в час) и имал достатъчен обсег (150-200 километра).

 

25-30 тона — това била тежестта на танка. По онова време коалиционните сили можели да развиват скорост не повече от 30-40 километра в час.

 

Как СССР успял да създаде такъв танк?

 

През 1928 г. Сталин приема първия петгодишен план за развитие на националната икономика на СССР и това дава възможност активно да се развива тежката и отбранителната промишленост на СССР на базата на корабостроителниците, машиностроителните заводи и металургичните заводи, запазени от времето на Руската империя.

 

Съветските танкове преминали през изпитанията в реални битки: сблъсъците с китайски милитаристи, намесата в гражданската война в Испания, две големи битки с японските войски (битките при Хасан от 1938 г. и битки при Халхин Гол през 1939 г.). Тези уроци били взети под внимание при разработването на Т-34 и други оригинални оръжия. През 1920-те години СССР започва систематично да подготвя кадри за танковата промишленост.

T-34 заема важно място в световната танкова история. Затова руснаците го наричат „спасителят на отечеството“ и „оръжието на голяма победа“.

 

 

Петя Паликрушева

 

 

 

Станете почитател на Класа