Руската армия получи нови хеликоптери

Руската армия получи нови хеликоптери
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.12.2021
  • Share:

Руската армия получи новите хеликоптери Ми-8АМТШ-ВН, сподели източник.

 

Руската армия получи нови хеликоптери за огнева поддръжка на специалните части "Сапсан"

 

Първите хеликоптери за огнева поддръжка на специалните части Ми-8АМТШ-ВН «Сапсан» постъпиха в руската армия. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на източник от военно-промишления комплекс.

 

„Първите машини вече са приети. Подписани са два договора, военните машини трябва да постъпят във войските през 2021 и 2022 г.“, каза източникът.

 

Ми-8АТМШ-ВН, произведен в Улан-Уденския авиационен завод (У-УАЗ), беше представен на широката публика на Международния авиационно-космически салон МАКС през 2017 г.

 

Машината е предназначена за осъществяване на широк спектър от задачи: притежава от транспортни и десантни функции до огнева поддръжка на специалните части, съобщава порталът Airwar. През юни 2019 г. на форума «Армия-2019» Министерството на отбраната на Руската федерация и холдинга «Руски хеликоптери» се договориха за доставката на първите десет Ми-8АМТШ-ВН.

 

Извършена е дълбока модернизация на хеликоптера, като се е взел предвид опитът от бойното му използване в Сирия по време на антитерористичната операция на руските въоръжени сили. Специалистите повишиха бойната ефективност на Ми-8АТМШ-ВН чрез оптимално съвместяване на принципа на «стъклената кабина», надеждно аналогово оборудване и цифров автопилот.

 

Освен това конструкторите на руската отбранителна промишленост подобриха оцеляването и съотношението на тягата към теглото на машината — по-голямата част от корпуса е защитена от олекотени кевларови плочи, а също така разшириха възможностите за използването му при голяма надморска височина и горещ климат.

 

В сравнение с предишната версия, новата модификация има увеличена крейсерска и максимална скорост на полета до 280 километра в час, както и максимално излетно тегло до 13,5 тона.

 

Бойната жизнеспособност на хеликоптера също е увеличена: машината е оборудвана с отбранителна система Президент-С, която автоматично разпознава изстрелването на ракети към хеликоптера, заглушавайки насочващите им глави и изхвърляйки фалшиви термични цели.


За защита на личния състав кабината на екипажа и товарното отделение са изцяло покрити със сваляща се лека кевларова броня.

 

На Ми-8АМТШ-ВН е инсталирано ново въоръжение.

 

Наред със стрелковото въоръжение (например контейнерите УПК-23-250), неуправляемите ракети (Б-8В20А) и бомбите от различен калибър (ОФАБ-250) вертолетът е снабден с комплекс управляемо ракетно въоръжение с обзорно-прицелна система.

 

Освен това, машината е въоръжена с четири картечници: три 12.7-милиметрови «Корди», а също с една 7.62-милиметрова КВП в опашната част.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа