Обявена е датата на преговорите между Путин и Байдън

Обявена е датата на преговорите между Путин и Байдън
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.12.2021
  • Share:

Руският президент Владимир Путин ще проведе разговори с американския си колега Джо Байдън на 7.12 - във вторник вечерта, съобщи Кремъл. Двамата мъже ще говорят чрез защитена видео връзка.


Датата на дългоочакваната среща беше обявена от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков вчера.


Очаква се Путин и Байдън да обсъдят огромен брой международни въпроси, включително ситуацията в Украйна, Афганистан и региона на Близкия изток, каза пред репортери в петък старшият помощник на руския президент Юрий Ушаков. Очаква се на масата да бъдат и пандемията от коронавирус, изменението на климата и ситуацията на световния пазар на петрол.


Вашингтон писа, че вижда ситуацията в Украйна като център на предстоящите преговори. Спекулациите за предстояща „руска инвазия" в Украйна, която Русия отхвърля, наскоро се появиха отново в американските медии, като неназован източник на Washington Post стигна дотам, че прогнозира даже колко войници ще участват в нея.


„Има области, в които имаме припокриващи се интереси и би трябвало да можем да работим заедно, ако можем да имаме известна стабилност и предвидимост в отношенията", каза държавният секретар на САЩ Антони Блинкен пред Ройтерс в петък.


Американски и украински официални лица многократно са отправяли твърдения за „възможна инвазия" през последните няколко седмици, като движенията на руските войски в рамките на собствената територия на страната са използвани като предполагаемо доказателство. Москва категорично отрече да крие планове за атака на Украйна, като подчерта, че повторното разполагане на войски в границите на страната е вътрешен въпрос.

Станете почитател на Класа