Полет Тел Авив-Москва се отклони, тъй като разузнавателен самолет на НАТО пресече пътя му

Полет Тел Авив-Москва се отклони, тъй като разузнавателен самолет на НАТО пресече пътя му
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.12.2021
  • Share:

Еърбъс А330-300 на руската авиокомпания Аерофлот, който в петък е летял от Тел Авив за Москва, е бил принуден да промени курса си, тъй като на пътя му е бил разузнавателен самолет на НАТО, съобщиха тази събота от Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия.


Властите уточниха, че самолетът CL600 на Алианса е летял над водите на Черно море, пресичайки пътя на пътническите самолети, и не се е свързал с ръководителите на полети.


По време на смяната на маршрута на борда на самолета на Аерофлот са били 142 пътници. Компанията посочи, че пилотите са успели да наблюдават самолета на НАТО по време на инцидента.


От своя страна Федералната агенция за въздушен транспорт посочи, че в района е бил и друг пътнически самолет, малтийският CL650, летящ от руския град Сочи до Скопие, столицата на Северна Македония.


„Повишената интензивност на полетите на самолети на НАТО в близост до границите на Руската федерация, включително над Черно море, крие рискове от опасни инциденти по отношение на граждански самолети", подчертава организацията.


В този контекст се съобщава, че руските власти за въздушен транспорт ще изразят протеста си срещу събитието по дипломатически канали.

Станете почитател на Класа