Мексико защитава правото си да се разпорежда с литиевите запаси според своите интереси

Мексико защитава правото си да се разпорежда с литиевите запаси според своите интереси
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.12.2021
  • Share:

Литият е една от водещите теми в световен мащаб и Мексико е в центъра на разговора. Според Геоложката служба на Съединените щати, Мексико се нарежда на девето място в света по запаси и според изследователи има повече от 80 места в страната, където тези мини могат да съществуват.


Минералът присъства преди всичко в щатите Пуебла, Оахака, Дуранго, Нуево Леон и Сонора. Последното е точно мястото, където отскоро се смята, че е най-голямото находище на планетата.


„Не е като тези солници с голяма площ, като най-известната и най-голямата солница в света, Салар де Уюни, а е в планините и там процесът е различен, площта е по-малка и процесът за третирането му е различен", обяснява Негрете Фернанде, академичен техник на Института за икономически изследвания на UNAM Армандо.


Новината за откриването на литий в Сонора обаче се обърна с главата надолу, след като стана известно, че много от тези днешни находища, наречени „бяло злато", се намират на територия, която принадлежи на предиспански общности, като Сапотек и Микстека. Ето защо е жизненоважно да се консултира с тези местни популации преди започване на извличане.


Както е обяснено от Конвенция № 169 на Международното бюро по труда (МОТ) относно коренното население, има два централни постулати. Първият говори за правото на коренните народи да поддържат своята култура и начин на живот, а вторият – за правото им да участват ефективно в решенията, които ги засягат.


„Бих искал и би било безпрецедентен случай на включване на коренните народи в решаването какво да се прави с лития. Най-доброто нещо би било, ако част от печалбите се вложат в местната инфраструктура, това би било идеално", казва Негрете Фернандес.


Един от факторите, които придават по-голяма стойност на лития, е, че той се счита за едно от възможните решения за изменението на климата, тъй като се използва за производство на батерии за електрически автомобили и слънчеви панели. Това са продукти, принадлежащи към сега експлоатираната култура на „зеленото", тоест продукти, уж щадящи околната среда. Поради тази причина погледите на велики сили като САЩ са насочени към Латинска Америка и именно в страни като Аржентина и Чили се получава най-висок процент от този минерал.


Предвид международната ненаситност за литий, мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор даде да се разбере, че федералното правителство ще откаже отстъпки на чуждестранни компании и че целта му е този минерал да бъде за изключително ползване на нацията. Съответната реформа вече се обсъжда в Сената и на тази инициатива се гледа със страх и подозрение, както от САЩ, така и от Европейския съюз.

Станете почитател на Класа