Изложиха редки автомобили на императорското семейство на Иран

Изложиха редки автомобили на императорското семейство на Иран
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.12.2021
  • Share:

Музеят на ретро автомобили, открит преди месец в покрайнините на Техеран, успя да надхвърли броя на посетителите на Националния музей на страната през това време. И този успех до голяма степен се дължи на изложбата на класически автомобили, които някога са принадлежали на иранското императорско семейство, съобщава AFP.


Колекцията включва множество модели Mercedes Benz, Porsche и Volkswagen, предпочитаните марки на монархията, които през 1972 г. съвместно произвеждат уникален автомобил, наречен „MPV Tehran".


Това е кола с оранжева боя, специално проектирана като подарък за престолонаследника Реза, тогава 12-годишен, за да се научи да шофира. Има два ключа, сребърен, позволяващ шофиране с не повече от 30 км/ч, и златен, с който е възможно да се достигне максимална скорост от 170 км/ч.


В момента колекцията включва 55 автентични рядкости заедно с 2 карети и 4 мотоциклета, единият от които е използван лично от последната императрица Фарах Диба.
Друга атракция е черен Rolls-Royce Silver Ghost, издание от 1922 г., който половин година преди революцията от 1979 г., която свали семейство Пахлави от власт, бе откаран в централата на производителя във Великобритания за ремонт. След тежки съдебни спорове с представители на монархията в изгнание, Ислямската република успява да си го върне.


И накрая, един от главните герои на изложбата е Pierce Arrow 'Model A' от 1930 г., годината, когато това е най-скъпият автомобил в Съединените щати, където се продава за 30 000 долара по това време - огромна сума в сравнение с 600-те долара, които една нова кола струва средно по това време.


По време на закупуването му от Реза Шах, основателят на династията, цената на този луксозен автомобил с брони, предни стъкла и фарове с хромирани златни покрития и императорски щит на вратите, представлява около една осма от държавния бюджет на Иран .


Всички тези скъпоценни бижута на моторния спорт, разположени в съоръжение от 11 000 квадратни метра, вече са оценени от повече от 20 000 посетители.

Станете почитател на Класа