Русия не иска да разговаря с НАТО

Русия не иска да разговаря с НАТО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.12.2021
  • Share:

Генералният секретар на НАТО Столтенберг каза, че Русия не иска да разговаря с алианса

 

Главоболието на Столтенберг: Русия не иска да разговаря с НАТО

 

 

В понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг инспектира батальона на НАТО във военния лагер близо до Рига, съобщава VG. Кореспондентът на вестника разказва как е протекла церемонията и предава съдържанието на разговора си със Столтенберг. Генералният секретар на НАТО призна, че Алиансът не знае със сигурност какви планове има Русия.

 

Главоболието на Столтенберг: Русия не иска да разговаря с НАТО

 

Йенс Столтенберг чака 18 месеца Русия да се съгласи за среща на Съвета НАТО-Русия. Сега 100 хиляди руски войници стоят на границата с Украйна, а страните от Алианса не знаят какво ще прави Путин след това.

 

„Ние нямаме ясна представа за намеренията на Русия. Но това, което знаем със сигурност, е, че има необичайна концентрация на въоръжени сили близо до границата с Украйна и вътре в Украйна“, каза ръководителят на НАТО.

 

Свеж сняг покрива батальона на НАТО във военния лагер близо до Рига. Многонационалните сили на НАТО от десет държави са неразделна част от латвийската механизирана бригада, наброяваща над хиляда войници.

 

В понеделник следобед, когато Столтенберг инспектира международните сили, пълничка рижа котка искаше да участва в парада.

 

За щастие тя не беше черна и не предвещаваше нещастие за суеверните.

 

Главоболието

 

Но този червенокос четириног не можа да излекува основното главоболие на Столтенберг и НАТО, особено относно бившите съветски републики, които са част от него.

Експерти в западните столици твърдят, че Украйна сама трябва да реши с кого иска да бъде. Точно по същия начин, както реши Латвия през 90-те, когато републиката кандидатства за присъединяване към НАТО.

 

Русия ще си плати

 

В петък главата на НАТО заяви, че Русия ще си плати, ако нейните войски преминат границата с Украйна, и че това ще има последствия за нея.

 

На въпроса какви ще бъдат тези последици, Столтенберг ни отговори по следния начин:

 

„Имаме няколко варианта. Но няма да вземем никакви решения, докато не разберем какво ще се случи след това. Основната цел на сдържането е да попречи на руснаците да използват отново сила и войски“, каза той.

Антируска истерия

 

Русия, от своя страна, отрича, че която и да е от нейните военни сили представлява заплаха за Украйна.

Според говорителя на външното министерство Мария Захарова ситуацията се е влошила след необоснованите изявления на САЩ и други страни от НАТО, че Русия уж се готви да атакува Украйна. Това каза Захарова в четвъртък на пресконференция в Москва.

 

Според нея наистина е имало учения на територията на Русия и войските наистина са били разположени, но със сигурност не на границата с Украйна. Ясната цел на тази мащабна дезинформационна кампания е да стимулира антируската истерия, добави Захарова.

 

Разривът

 

НАТО вече няма официална връзка с Русия. Говорейки за това, Столтенберг посочи, че Русия е решила да закрие офиса на НАТО в Москва, както и собствения си офис в НАТО в Брюксел.

 

Но още преди това НАТО отне акредитацията на осем руски дипломати, заявени за част от делегацията.

 

Като оправдание НАТО заяви, че тези хора всъщност са се занимавали с разузнаване, а не с дипломация.

Съветът НАТО-Русия не се събра от 5 юли 2019 г. По-рано Столтенберг заяви пред VG, че многократно се е опитвал да организира среща, но руснаците не са отговорили.

В понеделник обаче Столтенберг каза, че заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана се е срещнал с руския посланик в Белгия преди няколко дни, а през септември самият той се е срещнал с външния министър Сергей Лавров в Ню Йорк.

 

Учения

 

Но командващият батальона на НАТО в Литва, подполковник Джон Бенсън, каза на брифинг на полигон извън Рига в понеделник, че продължаващото учение „Зимен щит“ ​​е годишно полево учение и изобщо не е предизвикано от струпването на войски на Русия или от натиска от страна на бежанците по границите на Латвия, Литва и Полша от Беларус.

 

„Ние не се подготвяме да се бием с нито една конкретна страна, ние просто се опитваме да се подготвим за всяка възможна ситуация“, каза Бенсън.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа