Сибирски бизнесмен съди СЗО за името на щама Omicron

Сибирски бизнесмен съди СЗО за името на щама Omicron
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.12.2021
  • Share:

Сибирски предприемач заведе дело срещу руския клон на Световната здравна организация, заради опасения, че класификацията на наскоро открития щам Covid - наречен Omicron - разваля имиджа на бизнеса му.


Главният изпълнителен директор на мрежата от офталмологични клиники Omicron Александър Падар внесе иска в Арбитражния съд в Москва на 30 ноември, но местните медии съобщиха за жалбата на бизнесмена в петък.


Собственикът на малък бизнес настоява използването на думата „omicron" за обозначаване на новия щам на Covid-19, както и всяка друга инфекция, трябва да бъде записана в черен списък.


„Нашето име е регистрирана търговска марка в областта на медицината и здравеопазването, като това е основната ни услуга и свързването с някакъв щам на коронавирус вреди на нашата репутация", обясни Падар.


„Замислете се, ако някой умре от „Омикрон" – ваш роднина или приятел, явно е малко вероятно да отидете в клиника със същото име", каза той.


Падар каза, че е инвестирал голяма сума пари в рекламата на своите клиники. Сега, поради избухването на варианта, резултатите от търсенето в интернет за варианта Omicron изместиха практиките му и той казва, че са неизбежни огромни финансови загуби за него.


Досега вариантите на Covid-19 са кръстени на букви от гръцката азбука за географска и политическа неутралност. Учени по целия свят предизвикаха паника заради щама Omicron, който има 32 мутации на протеинови шипове. Д-р Том Пийкок, вирусолог от Имперския колеж в Лондон, каза, че „това може да предизвика истинска загриженост".


Анатолий Алщайн, руски вирусолог от Изследователския институт по епидемиология и микробиология „Гамалея", който разработи руската ваксина Sputnik V, постави под съмнение тежестта на новия вариант по-рано тази седмица. Според него големият му брой мутации означава, че има нестабилен геном, така че става „по-малко опасен".

Станете почитател на Класа